RSS Feed

Drága dízelolaj dacára - tartós dzsip divat

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 09. 17:16:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Drága dízelolaj dacára - tartós dzsip divat

Aston Martin DBX, Bentley Bentayga, Hyundai Santa Fe, Jaguar E-Pace, Jeep Cherokee/Compass/Renegade/Wrangler, Kia Sorento. Megannyi, az EU-ban a terepjáró kategóriába sorolt autótípus. Közös bennük, hogy az igényes német vevők ritkán csapnak le rájuk.

Ez lett a sorsa az egzotikus elnevezésű, Lamborghini Urusnak és az örökifjú Lada Nivának is. A brit Land Rover Defender/Discovery/RR Evoque/Velar modellek szintén ott porosodnak a berlini, hamburgi, müncheni szalonokban. Gyakran látni viszont 2022-ben is a germán utcákon Mercedes G-Klasse modelleket. A kocka fazonú, harcias dzsip még sincs ott a legnépszerűbb németországi terepnyűvők eladási toplistáján. Amiben persze borsos árának is szerepe lehet!

Tavaly a Volkswagen Tiguanból fogyott jóval több, mint a sok évtizede debütált csillagos – számos állam hadseregénél is használatos – Merci terepjáróból. A BMW X3-as ezüst érmet söpörhetett be: koronajárvány ide, chip-krízis oda! Dobogós lett az NSZK-ban az Audi Q3-as család is. A tágasabb, izmosabb, drágább Q5-ös rokon a pénzes magyar autósok körében is kedvelt szabadidős jármű. Ettől persze a környezetvédők a szivükhöz kapnak a Kádár-medencében, de annyi baj legyen! A viszonylag kevés honi terepjáró/SUV károsanyag kibocsájtása véhetően alatta marad a bringán izzadó polgárok kipárolgásának (CO 2).   

Fotó: -a-
Lap tetejére