RSS Feed

A tömegturizmus hajnala

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 07. 12:45:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A tömegturizmus hajnala

Az aktuális orosz-ukrán harcok kapcsán jut eszembe, hogy a félévszázaddal ezelőtti hidegháborús helyzetben közeledni kezdett egymáshoz az USA és az ENSZ-be frissen felvett Kínai Népköztársaság. A világszervezethez még nem tartozó NSZK és NDK viszonyában is optimizmusra okot adó enyhülés állt be. S beindult a tömegturizmus!

Németország, pontosabban annak nyugati fele 1972-ben nyári ötkarikás viadalok házigazdája lehetett. A müncheni olimpiát beárnyékolta az izraeli sportolókat ért véres támadás. Anno Spanyolországot az Iberia légitársaság több, mint száz emberéletet követelő balesete rázta meg. Az utasszállítógép Iibiza szigetén zuhant le. A Stockholmból a Balkánra tartó jugoszláviai polgári repülő szintén '72-ben csapódott a földbe Csehszlovákiában. Egy légikisasszony élte túl a szerencsétlenséget, melynek huszonhat halálos áldozata volt.

Félévszázada szenvedett balesetet az Egyesült Arab Emirátusok egyik gépe is, bő száztíz utassal a fedélzetén. Ugyanennyien hunytak el az Alitalia katasztrófájában. Az olasz utasszállító Palermo közelében hegynek ütközött. Azon a nyáron Angliában a BEA „teltházas” repülője semmisült meg. Az NDK történetének legsúlyosabb légi katasztrófájában, Berlin-Schönefeld közelében egy IL 62-es zunaht le. Közel másfél száz halottja volt az Interflug katasztrófájának - három nappal a müncheni olimpia rajtja után.

Fotó: -a-
Lap tetejére