RSS Feed

Lieberoser Heide – veszélyben a nemzeti park?

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 06. 14:39:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lieberoser Heide – veszélyben a nemzeti park?

Cottbustól 20 kilométernyire északra gyönyörű tájat fenyeget az aszály és a tűzvész. A volt NDK tájain nehezíti az őszi oltási munkálatokat, hogy augusztusban is alig volt eső. A szakemberek küzdelme különösen rizikós, mert a régióban még rengeteg a második világháborús hadianyag.

A 2022-es esztendő eddigi legforróbb hónapjain van túl Németország. Ráadásul a csapadékhiánnyal gyakori erdőtüzek párosulnak és Brandenburg tartományban kitört a sertéspestis járvány is. Arat a halál. Cottbustól 20 kilométernyire északra 80-90 hektárnyi festői tájat meg egy nemzeti parkot fenyeget az aszály és a lángok. A volt NDK tájain nehezíti az oltási munkálatokat a vízhiány. Pár napja kevéske esőnek örülhettünk. A szakemberek küzdelme különösen rizikós - a Berlint körülölelő régióban még rengeteg a talajban a (főleg második világháborús) hadianyag.

A régen várt, kurta lehűlés és némi zivatar ellenére a fővárostól délre idén is kiszáradt a Schwarzen Elsternek egy szakasza: csak a kényszer lehalászás mentette meg a folyóban élő állatokat. Lieberoser Heide és vidékén is sok a dolguk a tűzoltóknak. Nem csupán hazánkat, Spanyolországot, a francia tájakat és Itáliát sújtja a 30 fok körüli dögmeleg. Augusztusban hőség riadó volt, mivel az NSZK több régiójában is afrikai klíma szedte áldozatait.Teltow-Fläming és Potsdam-Mittelmark vidékén is sok a dolguk a hamutipróknak. A Berlinnel szomszédos területen egykori szovjet katonai municiót is rejt a föld, így a tartós tűz szeptemberben is robbanásokat okozhat.


Fotó: -a-
Lap tetejére