RSS Feed

Iskolakezdés Bécsben

Eurokomm PR - Budapest - 2022. 09. 06. 9:45:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Iskolakezdés Bécsben

Többnyelvűség, pénzügyi és digitális képzés valamint fenntarthatóság – ezek a kulcsszavai az új tanévnek az osztrák fővárosban, amely 240 ezer diák számára vette kezdetét 2022. szeptember 5-én. A pedagógusokat adminisztrátorok, szociális munkások és pszichológusok segítik, hogy a tanításra koncentrálhassanak.

Az osztrák főváros iskoláiban mintegy 240 ezer diák számára csengettek be 2022. szeptember 5-én, közülük 20 ezer kisdiák életében először ült be az iskolapadba. Mivel az osztrák főváros célja, hogy minden gyerek számára azonos esélyeket és a lehető legjobb feltételeket biztosítsa a tanuláshoz, idén is 4,9 millió eurót adtak az iskoláknak, hogy tanszereket, illetve a technika és hasonló tárgyak oktatásánál szükséges alapanyagokat vásároljanak a gyerekek számára. A nyári szünet alatt több iskola is megújult, illetve kibővítették, valamint folytatódott az intézményekben a wifi kiépítése. 

Mivel az osztrák fővárosban is pedagógushiány van, az elmúlt hónapokban több mint kétszáz adminisztratív munkaerőt vettek fel, hogy a tanárok és tanítók arra koncentrálhassanak, ami a feladatuk: a tanításra. Ezen kívül 86 szociális munkás és iskolapszichológusok segítik a munkájukat. 

Az idei tanévben a többnyelvűség, az inklúzió, a szülők bevonása, a fenntarthatóság valamint a pénzügyi és digitális képzés állnak a középpontban. A pénzügyi képzés célja, hogy a diákok megértsék a jövedelem, a kamatok, az adók, a megtakarítások, a szerződések és a biztosítások közötti összefüggéseket és tudatosan tudjanak pénzügyi döntéseket hozni. A kötelezően, heti egy órában bevezetett digitális alapképzés célja, hogy a gyerekek felismerjék, milyen hatása van jelenlétüknek az interneten, tudjanak programokat installálni és megtanulják felismerni például a fake news-t. 

A bécsi iskolákban mintegy négyezer Ukrajnából menekült gyerek folytatja a tanulmányait, ami nagy kihívás elé állítja az osztrák főváros iskolarendszerét. Ettől függetlenül mindent megtesznek, hogy a hazájuk elhagyására kényszerülő gyerekeket a lehető legjobban integrálják a bécsi iskolarendszerbe. 

Két pandémiás év után Bécsben egyébként most először indult úgy a tanév, hogy nem kellett sem PCR-teszt, sem maszk az iskolákban. A cél, hogy olyan egyszerűvé és szabaddá tegyék az iskolakezdést, amennyire csak lehet, de természetesen folyamatosan szemmel tartják a koronavírus-járvány alakulását és szükség esetén megteszik a megfelelő lépéseket a gyerekek és pedagógusok védelme érdekében. 

Képünkön:
A bécsi iskolákban is becsengettek © PID / Markus Wache


Fotó: Marcus Wache
Lap tetejére