RSS Feed

Toxikoma

Regös Gábor - 2022. 09. 06. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Toxikoma

A film Szabó Győző azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült. A rendező Herendi Gábor ránk is csapta az ajtót vele. Durvára sikerült a film, ami Bányai Kelemen Barna/ Csernus Imre pszichiáter és Molnár Áron/Szabó Győző viaskodása azért, hogy a halál torkában táncoló drogos Győző élve megússza ezt a “kalandot”.

Herendi Gábor az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb magyar filmrendezője, ő jegyzi például a Valami Amerika-trilógiát, vagy éppen a Kincsemet. Ez a filmje egészen brutálisra készült. Olvastam az eredeti Toxikomát is évekkel ezelőtt, imádtam Győző történetét, főleg azt, hogy nem halt bele ebbe a sok heroinba. A film első osztályú, úgy látszik, hogy Herendi  nem tud hibázni. A "Csak 18 éven felülieknek!" besorolás nem véletlen, hiszen a film főhőse, a Szabó Győzőt alakító Molnár Áron, különösen a film elején orrba-szájba lövi be magát premier plánban 

Persze azt is látjuk, hogy az egyébként  eredetileg grafikusi végzettségű Szabó Győző ezt mennyire élvezi, hiszen igazi stílusbravúr az, ahogy megoldották a tripek vizuális látványát. A főnővért játszó Török-Illyés Orsolya/Éva szintén kitűnő a filmben. Csernus Imre és Szabó összefeszülése is elképesztően hitelesre sikeredett. Kettejük küzdelme nem valami ostoba ego csata, hanem szó szerint harc a túlélésért. Dr Csernusnak az volt a “trükkje”, hogy csak azokkal foglalkozott, akik tényleg meg akartak gyógyulni és kizárólag azokkal, akik be tudták tartani az általa felállított szigorú szabályokat.

Talán éppen ezért volt ennyire sikeres a drogfüggők gyógyításában. A Toxikoma nagyon fontos film, hiszen sajnos Magyarország is igen “szennyezett” a kemény drogoktól. Ez a mozi sajnos talán időszerűbb, mint valaha, mert a politikai és gazdasági bajoktól hemzsegő világban egyre több ember érzi úgy, hogy reménytelen az élete és ezért egyre többen nyúlnak a drogokhoz. Le a kalappal a film és a Csernus doktort alakító Bányai Kelemen Barna és a szintet lépő Szabó Győzőt alakító Molnár Áron előtt is! Ne feledkezzünk meg persze Szabó Győző kőkemény regényéről sem, mert a színész“pokoljárása” nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre. Úgy gondolom, hogy a 18 éves diákoknak ezt a mozit kötelező tananyaggá kellene tenni. Az adható 10 csillagból 9,3-at adok rá, de mindenki készüljön fel, hogy ez a film nem egy könnyed sétagalopp!


Fotó: Regös Gábor
Lap tetejére