RSS Feed

Kétezer nap háború

Mogyorósi Géza - 2022. 09. 08. 8:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kétezer nap háború

Egy héttel azelőtt, hogy '39 szeptemberében a német fegyvereserők lerohanták a szomszédos Lengyelországot, megnemtámadási szerződést kötött a náci birodalom a Szovjetunióval. Alig 22 hónappal később a Wehrmacht páncélosok megindultak Moszkva felé.

Oroszország közel kétszáz napja rohanta le Ukrajnát. Pedig sokan azt hitték, hogy 1945 tavaszán örökre elcsendesedtek a fegyverek Európában. Ám a népfelkelések, lázadások, majd a balkáni harcok azt jelezték, hogy közvetlen szomszédságunkban sem honol béke! A mintegy kétezer napos (második) nemzetközi vérontás startja '39 koraőszén volt, melynek új fejezetét jelentette ('41 derekán), hogy a hitleri seregek megtámadták Sztálin birodalmát. Sportszerűtlen akció volt, több tízmillió halottal... Múltidézés.

Egy héttel azelőtt, hogy 1939-ben a német fegyvereserők lerohanták Lengyelországot megnemtámadási szerződést kötött Berlin a Szovjetunióval. Majd 22 hónappal később a Wehrmacht páncélosok megindultak Moszkva felé is.  Emlékezetes, hogy a szovjet fővárosban 1939. augusztus 23-án írta alá Vjacseszlav M. Molotov és Joachim von Ribbentrop azt az egyezményt, mely Hitler-Sztálin-paktumként vonult be a históriás könyvekbe. A két külügyminiszter aligha tudta volna megmondani, hogy a szerződés mennyi ideig köti majd meg a diktátorok kezét. Ma már tudjuk, hogy szűk két esztendővel azt követően, hogy megszáradt a (titkos záradékot is tartalmazó) dokumentumon a tinta, a náci seregek lerohanták a Szovjetuniót is.

Az 1941. június 22-i események egyik szemtanúja, Sz. Sz. Birjuzov parancsnok bő félévszázada (magyarul is) megjelent kötetében („A vörös nyíl a Krímre mutat”) így idézte fel a drámai vasárnap történetét: „... senki sem gyanította, hogy a szomszédos katonai körzetben a szovjet csapatok már jó néhány órája véres harcokat vívnak a hitleri seregekkel. Csak déli 12 órakor olvasták fel a rádióban a kormány közleményét, mely szerint a fasiszta Németország hitszegőn megtámadta a Szovjetuniót. A hír úgy ért bennünket, mint derült égből a villámcsapás.” A véres háború a Harmadik Birodalom összeomlásával végződött. Joszif Visszarionovics Sztálint, a Kreml főkommunistáját 1953 tavaszán kísérték utolsó útjára. Pár hónappal később Kelet-Berlinben, 1956 őszén pedig Budapesten vonultak utcára az emberek! De erről, majd egy másik történelem órán lesz szó!

Fotó: -a-
Lap tetejére