RSS Feed

Olvadozó jeges maci állomány

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 03. 8:31:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Olvadozó jeges maci állomány

A harmadik évezred hajnalán tizenhárom németországi állatkertben éltek jegesmedvék. A leghíresebb a 2011-ben váratlanul, fiatalon elpusztult Knut volt. A berlini Zoo múlt decemberben ismét gyászolt. A belvárosi intézmény tavaly elhunyt emlőse 37 esztendős volt!

Katjuscha ketrecének új lakójáról még tanakodnak a szakemberek... Ám az állatvédők örülnek annak, hogy az NSZK-ban - túl 2022 forró nyarán - már csak tizenegy Zooban raboskodnak jegesmedvék. S szerintük nem kell a fővárosban múlt télen elhunyt ragadozó helyére új fenevadat vásárolni. A szabadban 25-30 évet élnek a legszerencsésebb sárgásfehér bundájú mackók. A berlini Zoo karácsonykor kiszenvedett emlőse 37 esztendős volt! Katjuscha halála óta, már csak a Spree-metropolisz keleti felének Tierparkjában találkozhatunk két ilyen termetes lénnyel.

Amint megírtuk, decemberben elpusztult a német főváros 19. századi állatkertjének utolsó jegesmedvéje is. Az agg Katjuschát szenteste találták holtan ketrecében gondozói. A 3,8 milliós település hajdani másik kedvence bő tizenöt éve látta meg a napvilágot. Knut emléke ma is él! „Korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozhatta az egykori világsztár pusztulását“ - közölte jó egy évtizede a nemzetközi sajtó. A korabeli beszámoló szerint az alig 4 esztendős jegesmedve valamennyi szerve egészséges volt, ám az agyában "jelentős elváltozásokat" találtak. Ezek okozhatták a maci váratlan pusztulását.

Fotó: -a-
Lap tetejére