RSS Feed

Komor autó kereskedők

Mogyorósi Géza - 2022. 08. 31. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Komor autó kereskedők

Olvasom, hogy hazánkban, idén júliusig alig 57 ezer négykerekűt helyeztek üzembe. Nem vígasz, de a Lajtán túl sem lejtenek örömtáncot e nyáron a kereskedők! Míg a berlini fal ledőlése után, évi 4-5 millió új gépkocsi talált vevőre az újraegyesített Németországban, addig 2022 első felében, csupán 1 millió 240 ezer jármű kapott friss rendszámot.

A chiphiány és a 8 százalék közeli infláció sem kedvez az üzleti életnek! Amint megírtuk, havonta kevesebb, mint 1 millió új autót helyeztek üzembe idén az Európai Unió területén. Itáliától Franciaországig, akárcsak nálunk 10 százalék feletti  kereslet csökkenés tapasztalható. Júliusig alig 5,5 millió gépkocsi kapott friss rendszámot a 27 tagállamban. S mi a helyzet Németországban? Míg a berlini fal ledőlése (1989/1990) után, évi 4-5 millió új gépkocsi talált vevőre az újraegyesített Németországban, addig 2022 első felében, csupán 1 millió 240 ezer járművet értékesítettek a szalonok Ezek zöme is céges verda.... A chiphiány és a 8 százalék közeli infláció sem kedvez az üzleti életnek!

Tavaly kora nyárhoz viszonyítva csupán a Mercedes és az Opel típusokból fogyott több, mint 2021 első felében. Noha Volkswagenekből 14 százalékkal kevesebb új modellt helyeztek üzemben az EU legnépesebb tagállamában, még mindig a VW a bajnok: piaci részesedése aktuálisan 18,7 százalékos. Májusban például, főleg a félvezető-hiánnyal és a tengeri kikötők zsúfoltságával összefüggésben csak 207 ezer darab vadiúj verda kapott rendszámot az NSZK-ban. Ez 2021 hasonló hónapjához viszonyítva 10,5 százalékos visszaesés. Olaf Scholz kancellár hazájában nem csak az üzemanyag árak emelkedtek idén, hanem a megrendelt autók várakozási ideje is. 

Csupán a Merci szalonok forgalma nőtt számottevően: bő 23 százalékkal. S a frissített Opel paletta (+ 5,5 %) iránti kereslet is fokozódott. A belföldi modellek mezőnyében tartósan a Volkswagen a bajnok, míg BMW-kből, Audikból 12-12 százalékkal kevesebbet vásároltak. Apadt májusban, júniusban a Porsche ˙(- 7,5 %) és a Minik ( - 3,8%) értékesítési mutatója is. Bezzeg a Romániából importált Dacia típusok forgalma jó harmadával emelkedett.

Fotó: -a-
Lap tetejére