RSS Feed

Mecseki píár

Dalia László - 2022. 08. 29. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mecseki píár

Püspökszentlászló a világ végén van és még azon is túl. Hosszúhetényig könnyen eljut az ember, odáig út is van, meg busz is, de onnan egy keskeny, kavicsos út vezet a Mecsek mélyébe. Mielőtt beérünk a faluba, egy szakaszon aszfalt is van, de azt a helyiek adták össze. Amúgy mostanság víz sincs, a 131 méter kút alján is csak nyomokban, azt is hozni kell.

Hogy miért nem építették ki a vízvezetéket a hosszúhetényiek Püspökszentlászlóig, az maga a rejtély, miközben egy elvarázsolt vidékre érünk. A felújított falusi kúriák akár Ausztriában is lehetnének és az út végén a püspöki kastély áll arborétummal, ahol a mindenkori pécsi püspök szokott volt pihenni. A legenda szerint Szent László király bölényre vadászott e vidéken, s amikor kitört a vihar, az uralkodó az itt élő remeték barlangjában talált menedéket. Hálából aztán templomot építtetett a Zengő völgyében. Áll is a templomkertben egy bádogszobra a mi László királyunknak. A kastélyt, vagyis a nyári rezidenciát pedig évszázadokkal később már Esterházy Pál püspök építtette. 

Karcsi barátom, aki Adélka lányával többször kirándult errefelé, egyszer évekkel ezelőtt járt itt, s az akkori püspökről hallotta, hogy annak nem kellett személyzet, szakácsné sem, maga főzött és azzal töltötte a napjait, hogy a sírokat gondozta, mert hát egy kis temető is van a kastély mögött, ahol többek között azt egykori apácákat temették el. És ahogy a gondnoktól hallottam, Mindszenty bíboros és Grósz kalocsai érsek is itt raboskodott néhány hónapig, de nem tudhattak egymásról. A kerti sétájukat is úgy szervezték, hogy még véletlenül sem találkozhassanak. Ám emberek vagyunk, ha katonák is, valaki elnézte az órát és egyszer a bíboros meg a püspök egyszerre lépett ki a szobából, s szembe találkoztak. Mindszenty rögtön feltalálta magát. "Látom, József, maga is itt tölti a nyarat."

Mily pazarlás, hogy egy ilyen szépséges helyet mesterségesen elzárnak a világ elöl. Egyébként a kastélyba sem tudtam bemenni, mert víz híján zárva tartanak. Pécsi voltam, ott jártam ki a Széchenyi gimnáziumot, s jól tudom, hogy ez errefelé nem ritkaság, maga a Mecsek sincs eladva. Holott volna mit mesélnie magáról. A Tettye, a Misina és tovább a mecseki utakon megannyi vadregényes táj, amely többet érdemelne. Ám igaz ez az aranyháromszögre, Harkányra, Siklósra, Villányra is, pedig ez a trió is sokkal-sokkal többet tud, mint amit (nem) hirdet magáról. És ilyenkor a mi köreinkben óhatatlanul az a mondás járja, hogy "A mókus is patkány, csak jobb a píárja..."

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére