RSS Feed

Családország

Bajnóczy Bella - 2022. 08. 27. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Családország

Néhány évvel fontos pályázattal rukkolt elő a humán erőforrásért felelős minisztérium. A pályázaton azok indulhattak, akiknek a házassága megért negyven esztendőt. A jelentkezőknek nem volt más dolguk, mint leírni, miben áll az együttlétük titka. Az indulók legjobbja bruttó százezer HUF-ot nyerhetett. Ádám és Éva nem volt együtt negyven évig, de tudták a titkot: Ádámnak nem kellett hallgatnia, hogy Ádám anyja jobban főzött.

A pályázat folytatása, az eredményhirdetés nem ugrik be, de még ennyi év után is bizonyos, hogy a jelentkezők tündérmese szereplőjének érezhették magukat. Talán még az is megtörtént, hogy valakik negyven év után éppen válni készülődtek, de hallván-olvasván eme pályázatot, az eredményhirdetésig felfüggesztették a háborúskodást, nekiveselkedtek, leírták a bruttó negyven éves házasságuk titkát. S persze megbeszélték, hogy ha nyernek, osztoznak a bruttó százezer HUF-on, így fedezve legalább a majdani ügyvédi költségeket.

Olyan volt ez a pályázat, mint a család szentségét hirdető speciális nemzeti konzultáció, amelyet, ha ma hirdetnének meg, ez a Szájber gyerek biztosan nem indulhatna, hiába mondanák neki, hogy kérjen bocsánatot, mert nem mutatnák meg neki a kacsájukat ott. Rémlik, hogy a pályázat kiírói a pénzjutalommal járó házastársi vetélkedést azzal indokolták, hogy a tartós házasság „bizonyítottan egészségmegőrző jellegű”. Legalábbis nem jár kék-zöld foltokkal, szemkörnyéki ödémákkal, az ősi foglalkozást felmenőknek tulajdonító beszólásokkal.

A pályázóknak tíz-tizenöt oldalon le kellett írniuk, mi volt az egymás mellett kitartás titka. A pénzjutalom a legőszintébb, a legjobb beszámolóért járt. Talán két költő és egy irodalomtörténész vett részt a zsűri munkájában, de hát válóperes ügyvédnek, vagy éppen pszichiáternek nem is lett volna helye a bíráló bizottságban. A pályázatokat nem hozták nyilvánosságra, pedig jó lett volna tudni, mi a titka, hogy a virágnevekkel kezdődő szerelem ne állatnevekkel végződjék. A pályázóknak egyébként le kellett mondaniuk pályázatuk  mindenféle jogairól a minisztérium javára. E fura kitétel egyértelművé tette, hogy a pályázat kiírójának további tervei vannak a pályaművekkel, nehogy már esetleges film, színdarab stb. után borsos ötletdíjat kelljen fizetni a nyertes párnak. Örüljenek, hogy ennyi időt megéltek egymás mellett.

A kommentelők persze rávetették magukat a hírre: „És aki nem tíz gépelt oldallal pályázik, hanem számlaegyenleggel? „Boldogtalan házaspárok pedig kártérítést kapnak?” „Ezek szerint egymásnak akarnak pénzt osztogatni? Rajtuk kívül ugyanis nem sok boldog család van ebben az országban.” Időszerű lenne újból meghirdetni ilyesmi pályázatot, de nem ám ily csekélyke bruttó összeggel. Annak ellenére, hogy negyvenévi házasság után sokaknak talán még mindig az esküvői torta a legszebb élmény. Hollywood hercege, Tony Curtis mondta volt, a jó házasság titka, ha a férj nem bánja, hogy mosogatnia kell a nő után, egyébként pedig a méretnek semmi köze a jó házasság titkához, a nőknek a gyakoriság a lényeg. S miután nyilvánvaló, hogy a válások száz százaléka házassággal kezdődik, Ádám és Éva említett titka lehet a minta.


Fotó: -a-
Lap tetejére