RSS Feed

Bundesliga - dicső ősök

Mogyorósi Géza - 2022. 08. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bundesliga - dicső ősök

Augusztus elejétől folytatódik az első osztályú német labdarúgó bajnokság! Naná, hogy a hó második felében is az FC Bayern a legfürgébb gólgyáros. A jubileumi Bundesliga start kapcsán érdemes felidézni két legendás birodalmi, illetve szövetségi tréner pályafutását! Kezdődjék a nyári tornaóra!

A '36-os berlini ötkarikás versenyek előjátékaként 1935-ben a „Nationalelf” közel másfél tucat alkalommal lépett pályára külföldi együttesekkel. Tizenháromszor győztek, csupán a spanyolok, a svédek és az angolok törtek borsot a drukkerek orra alá. A XI. nyári olimpia is jól indult Berlinben. A 9:0-ás diadal a luxemburgi labdarúgó válogatott ellen, mintha könnyelművé tette volna a tapasztalt birodalmi trénert. Több tartalékos játékos is magára ölthette a nemzeti trikót 85 esztendeje. 

A berlini Olympiastadion fiaskója után Nerz addigi asszisztense, Sepp Herberger lett 1936 őszétől a német labdarúgó válogatott birodalmi trénere. (Majdan 1954-ben, Bernben ő vezette sikerre Puskásék aranycsapata ellen a svájci VB-n Deutschland stoplis brigádját.) S mi lett a kegyvesztett vezetőedző sorsa a második világháború küszöbén? 1938 májusáig még a srácok körül pepecselhetett a sportág szakhivatalának referenseként. Utána a Német Testkultúra Főiskoláján kapott professzori megbízást, majd direktora lett az oktatási intézménynek. 1945-ben  a hazája foci válogatottját egy évtizeden át irányító, (70 nemzetközi rangadóra felkészítő, 42 alkalommal diadalmaskodó) 53 esztendős ex-trénert letartoztatták a Vörös Hadsereg egyenruhásai. A romos fővárosból, az attól északra fekvő, sachsenhauseni „Speziallager”-be deportálták 1946-ban. Otto Nerz szovjet fogságban hunyt el 1949-ben, röviddel azelőtt, hogy hivatalosan is megalakult az NSZK és az NDK.

Fotó: -a-
Lap tetejére