RSS Feed

Kék angyal a Spree partjáról

Dióssy Dániel - 2022. 08. 30. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kék angyal a Spree partjáról

Miközben Goebbels télikabátokat gyűjtött a fagyos frontokon fagyoskodó náciknak - a friss hírek szerint 67 millió darabot -, igyekezett a Harmadik Birodalom árnyékába dívákat is becserkészni. Greta Garbo nem jött neki össze, s hiába próbálta német állampolgársággal kecsegtetni az ugyancsak svéd Zarah Leandert. A télikabát megvolt, Marlene Dietrich nem. A kék angyal Lola Lolája nem adta csábító combjait és hanyag lényét. Miközben ez a kispolgári, berlini nőszemély volt a "sex új megtestesülése". Az idén májusban volt százhúsz éve, hogy meghalt.

A "femme fatale" klasszikus megtestesítője volt, nem csupán a filmvásznon, hanem a magánéletben is. Élettársai, köztük Jean Gabin, Yul Brynner vagy éppen J.F.Kennedy sokat tudtak volna mesélni. Hemingway szerint többet tudott a szerelemről, mint bárki más. 


Persze, ehhez az is kellett, hogy Hollywoodban eltüntessék az őt korábban jellemző vaskosan német külsejét. Josef von Sternberg fedezte fel a filmnek Maria Magdalena Dietrichet, aki összeboronált két keresztnevével írta be magát a filmtörténetbe. Miközben Goebbels a színes, szélesvásznú télikabátokkal viaskodott. Olyannyira filmtörténetté vált, hogy 1938-ban a független mozisok egy része hirdetést tett közzé a szakmai sajtóban. Ebben felsorolták azt a nagyszámú drága filmsztárt,  akik szerintük, úgymond, a mozipénztárakátkai lettek. A listát Marlene Dietrich vezette,aki öt éven keresztül képtelen volt kibújni a bárénekesnői szerepkörből. Vagy éppen képtelenek voltak kibújtatni belőle...

1943-ban, Józef és a színes, szélesvásznú álomkabátjai idején Dietrich elköszönt Hollywoodtól és az európai hadszíntér első vonalába utazott, ahol részt vett a frontszínház előadásaiban. Az Egyesült Államok hadseregének tábori színházában,mint polgári önkéntes, érdemes szolgálatokat tett a katonai műveletek támogatása során Észak-Afrikában, Olaszországban, az észak-atlanti bázisokon.Leromlott egészsége ellenére folytatta harctéri turnéját, hogy örömet és vidámságot szerezzen több mint félmillió amerikai katonának. 


Visszatérésekor az álomgyárba az a kérdés foglalkoztatta, hogy vajon visszafogadja-e Hollywood. De az általa és Josef von Sternberg által kimunkált legenda tökéletesen működött. S minderre csak ráépült az egyik legszenzációsabb szerepe A vád tanújában.Mrs. Vole szerepe volt az, amelyről megjegyezte: ez volt az egyetlen szerep,amelyet igazán közel érzett magához, amelyet "élt". - Az a fajta nő, akit szeretek játszani - idézte e szereppel kapcsolatos emlékeit Dietrich, akit a sajtó kikiáltott a " legszebb lábú nagymamának", s akitől egy, a tiszteletére adott díszvacsorán az őt felköszöntő Jean Marais négyszemközt megkérdezte tőle, voltaképpen, hány éves? Marlene Dietrich nem mondott számot, de azt elmesélte, hogy amikor egy évvel korábban New Yorkban a születésnapi ünnepségén a tortán meggyújtották a gyertyákat, olyan hőség lett, hogy a vendégek fele elájult...Fotó: -a-
Lap tetejére