RSS Feed

Kenyér és cirkusz

Regös Gábor - 2022. 08. 05. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kenyér és cirkusz

“Valami van, de nem az igazi!” egyre aktuálisabb az egykori Arkagyij Rajkin klasszikusa. Mert már az antik Rómában is tudták: “Kenyeret és cirkuszt” a népnek! Igen ám de a mostani helyzetben egyik sem könnyű.

Mert a nagy infláció és az embertelen drágulás, aszály, ukrán-orosz konfliktus betett a kenyér árának(is)! Ráadásul durva gazdasági világválság alakult ki részben a covid járvány túlreagálása miatt leállított gazdaságok miatt, részben a világ egyre több részén lévő feszültség miatt. Se szeri se száma a gondnak gazdasági és politikai szemszögből is. Például Amerika és Kína, Oroszország, Európa, Ázsia, Afrika, ahová csak nézek gond van. Akkor meg mégis furán veszi ki magát, hogy a csillagos egekbe dráguló rezsi díjakkal fűszerezett életben egyszer csak méregdrága tűzijáték lenne/lesz. Annyira tragikomikus, akár demagógnak is hihetnénk a nagy tiltakozást ellene. Mert az istenadta nép persze imádja a cirkuszt… legyen az tűzijáték, légi parádé, Bajnokok Ligája futballmeccs, Forma 1! Mindegy, csak látványos legyen, rongyrázó, izgalmas és grandiózus. Csak egy a bibi, hogy ez mind annyira sokba kerül, hogy jobb, ha nem is számolunk utána. 

Szórakozhat a nép, lesz virsli és sör. Megtelnek az utcák izgatott emberekkel, akik némán és boldogan nézik a tűzijátékot például. Csak másnap már nem tudnak kenyeret venni, mert annyiba kerül, hogy az átlagembernek leesik az álla… Pláne, ha sok a gyerek, akkor enni azért venni kell! Mi lesz velünk, hiszen egyszerre szakad a vállunkba a drága üzemanyag, a rezsi hegyek, a drága élelmiszer…?! Elég lesz-e a kompenzációra a búfelejtő hét országra szóló tűzijáték? Mi lesz velünk drága Magyarország?!

Fotó: Regös Gábor
Lap tetejére