RSS Feed

Vörös rakéta: a kettétört amerikai álom

Farkas Zsolt - 2022. 08. 01. 10:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vörös rakéta: a kettétört amerikai álom

A Pannonia Entertainment az opera- és balettközvetítések, koncertek, múzeumi tárlatvezetések és hazai gyártású természetfilmek forgalmazójaként vált ismertté. Néhány éve az európai művészfilmek, sőt az amerikai független nagyjátékfilmek irányában is nyitott. A Vörös rakéta (Red Rocket) című amerikai független film a nyáron a Pannonia Entertainment forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Így került látókörébe az, a tavalyi Cinefesten bemutatott fogyasztóitársadalom-kritika, mely egy, a perifériára szorult emberek szemszögéből vizsgálja az amerikai álom, a kapitalista államberendezkedés visszás oldalait. A fesztivál díjkiosztóját megtisztelte Sean Baker főszereplő is, aki zseniális szerepformálásával tökéletes választásnak bizonyult erre az egoista, lecsúszott, másokat lépten-nyomon kihasználó, talán már az életközépi válság korszakába lépett, valamikor sármos, jó testalkatú, intelligens férfi szerepére, aki „egyszer már megcsinálta magát”.

„Sean Baker a Floridai álom és a Tangerine után újra azok felé fordul, akikről mások elkapják a tekintetünket az utcán. (…) Baker filmje… egy újabb ballada a kettétört amerikai álomról, ami egyszerre szól a szexmunka kettősségéről, az ember gyarlóságáról, a mindent és mindenkit lecserélhetőnek bélyegző szórakoztatóiparról – és nem utolsósorban azokról, akiknek nem jött össze, és talán soha nem is fog.”

/Incze Kata: Úristen, very big; Filmtett/

Sean Bakertől, a Tangerine és a Floridai álom / The Florida Poject rendezőjétől

    „Kiszámíthatatlan, tüzesen izzó filmtett.” /Artforum/
    „Simon Rex briliáns!” /Vanity Fair/
    „Nagy durranás!” /Film/
    „Az év egyik legjobb filmje.” /Variety/
    „Egyedülálló!” /Indiewire/
    „Kiapadhatatlan komikumforrás!” /Rogerebert.com/

A Vörös rakéta (Red Rocket) című amerikai indie film a Pannonia Entertainment forgalmazásában hamarosan a hazai mozikba kerül.Fotó: filmtett.ro
Lap tetejére