RSS Feed

Mi a tökéletes gyep titka?

blikk.hu - 2022. 07. 31. 13:17:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mi a tökéletes gyep titka?

Az emberek nagy része olyan gyepet szeretne, amit használni is tud. Nem megy tönkre, ha a gyerek focizik rajta, a kutya összerohangálja. A megcsúnyult részeket pedig nem olyan könnyű rendbe hozni, mint egy beteg rózsatövet kicserélni, ezért jobb megelőzni a bajokat.

Ne vágjuk túl rövidre
Mielőtt nekifognánk a nyírásnak, mindig ellenőrizzük a fűnyíró pengéjének élességét. Ha életlen eszközt használunk, azzal maradandóan károsíthatjuk a növényt, ráadásul a levelek hegye egy-két napon belül elsárgul, bebarnul, csúnya lesz. Figyeljünk arra is, soha ne kelljen a fű hosszának 1/3-ánál többet vágnunk, ha túl magasra nőtt, inkább több lépésben kurtítsuk. Az ideális magasság legalább 4-6 centiméter, de nyáron az sem gond, ha ennél kicsivel magasabb, hiszen a tikkasztó napokon ezzel növelhetjük a gyep ellenállóságát. A nagyobb levélfelülettel rendelkező fű jobban árnyékolja önmagát, gyökerei mélyebbre nyúlnak, így jobban tűri a szárazságot, és több tápanyagot képes tárolni. Fontos az is, hogy a keletkező nyesedéket ne hagyjuk a gyepen, mert ez nyáron gombabetegség kialakulásához vezethet, s a kártevők is könnyebben elszaporodnak alatta. Ráadásul, ha a nyesedék megázik, amihez elég egy futó zápor, a kisütő nap „megfőzi” az alatta lévő füvet.


Nem mindegy, mikor nyírjuk
6 és 8 óra között: nem tanácsos füvet nyírni, s nemcsak azért, mert ezzel könnyen kivívhatjuk a szomszédok haragját. A fű ilyenkor még harmatos, ami megnehezíti a vágást.

8 és 10 óra között: a nap folyamán talán ez a legideálisabb időszak a fűnyírásra. Ilyenkorra már többségében felszárad a harmat, s a nap sem süt még túlságosan erőteljesen.

14 és 16 óra között: kora délután szintén hozzáfoghatunk a nyíráshoz, esetleg folytathatjuk a délelőtt megkezdett munkát, amit a nap közepén mindenképpen tanácsos szüneteltetni. A déli hőség nemcsak a kertész, de a növények számára is megterhelő időszak.

16 és 18 óra között: ez a második legalkalmasabb időszak a nap folyamán. Kellemesebb a hőmérséklet, a nyírás ilyenkor már kevésbé „stresszeli” a növényt, s van még elég időnk, hogy a nyesedéket összegyűjtsük, ha nem teszi meg helyettünk a fűnyíró.

18 és 20 óra között: ebben az időszakban már ne „gyötörjük” a gyepet. A fűnek időre van szüksége, hogy regenerálódjon az éjszaka beállta előtt, mivel ekkor a legérzékenyebb a különböző gombás és egyéb gyepbetegségekkel szemben.

Locsoljuk naponta vagy alaposan
● Az öntözésben két módszer elterjedt. Az első a mindennapos öntözés, a nyári időszakban akár többször is. A másik a két-három naponkénti árasztásos locsolás. Az első módszerrel szebb pázsitot kaphatunk, a második viszont ellenállóbb gyepet képez, mert arra ösztönzi a füveinket, hogy mélyebb gyökérzónát alakítsanak ki, így ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, jobban bírják az esetlegesen elmaradt locsolást.

● Rendszeres öntözésnél fontos a tápanyag folyamatos pótlása. Mivel a füvek gyökérzónája csupán néhány centiméter mély, innen könnyen kimosódik a tápanyag.

● Árnyékos részeken kevesebbet, ritkábban locsoljunk, mert ha a talaj elnedvesedik, mohásodni kezd. A mohát, ha nem irtjuk, hamar elnyomja a füvet.

Miből lesz a pázsit?
Pázsitnak az apró szálú, finom levelű fűfajokból álló, rövidre nyírt gyepfelületet nevezzük, a durvább szálú füveket és esetleg más évelőket is tartalmazó, rendszeresen nyírt növényegyüttes pedig a gyep. Nálunk a kertekben utóbbiak vannak. A pázsit szinte mindennapos elfoglaltságot igényel, nagyon sok vele a munka, s az erősebb igénybevételt sem bírja.

► A pázsit füvei a tippanok (cérnatippan, tarackos tippan, ebtippan) és a csenkeszek (fonalas csenkesz, vörös csenkesz, merev csenkesz). A cérnatippan a pázsitmagkeverékek fő alkotóeleme, szárazabb, illetve savanyú talajban is jól fejlődik. A tarackos tippannak nagyobb a vízigénye és a tápanyagban gazdagabb földet szereti. A vörös csenkesz szintén nagyobb arányt képvisel egy-egy magkeverékben. Lazább növésű, általában a sportos gyepek fő alkotója, az agyagos föld kivételével mindenhol jól érzi magát.

► A gyepek ezeken felül még tartalmaznak perjéket (angol perje, ligeti perje, réti perje) és mezei vagy hagymás komócsint. A réti perje a kerti füvek népszerű tagja. Számos fajtáját kinemesítették kedveltsége, jó tulajdonságai miatt. Az angol perje a kötöttebb talajt is elviseli, ott is gyorsan terjed, növekszik. Szintén jól tűri az igénybevételt, bárhol gyorsan megtelepszik.

Tipp: A „gyári keverékek” talajigénye átlagos, ha azonban a mi földünk túl homokos, agyagos, meszes, célszerű kertész szakemberhez fordulni, aki speciális fűmagkeveréket tud rá összeállítani.


Fotó: -a-
Lap tetejére