RSS Feed

Egy különleges lány története, aki semmire sem emlékszik

M. A. - 2022. 07. 30. 13:00:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy különleges lány története, aki semmire sem emlékszik

Az amnéziás, tinédzser Cylia minden vágya, hogy fényt derítsen elfelejtett múltjára. Egy rémisztő támadás során rájön, hogy egy ősi uralkodóház leszármazottja. A szülőhazájában megismerheti a múltját, ám ezzel fel kell vállalnia a trónörökös szerepét. Vajon képes beteljesíteni a sorsát a párhuzamos világban, ahol mindent körüljár az istenek ereje?

Az Örökölt királyság c. sorozat első része tele van váratlan fordulatokkal. A könyv elviszi olvasóját egy párhuzamos világba, amit a szerző, Sáfrán Judit filmszerű leírással tesz igazán hitelessé és szinte valóságossá. Egy megdöbbentő és egyben lenyűgöző kultúrával találkozhatunk, amely csak a képzelet szüleménye.

 

Régen a fantasy a sci-fi regények része volt, és sokkal kevesebb cím jelent meg, jelenleg már egész polcokat szentelnek a könyvesboltok ennek a műfajnak és ha megnézzük az elmúlt évek legnépszerűbb könyveit főleg a női olvasók körében, sok közülük fantasy (elég csak J.K. Rowling, vagy Christopher Paolini nevét említeni). A fiatal írónő, Sáfrán Judit regénye, amely egy két kötetes mű első része leginkább Az arany iránytű és A Fennmaradottak krónikái sztorijához hasonlítható.

 

A karaktervezérelt fantasy misztikus hitvilágot, futurisztikus szerkezeteket és különböző korok keveredését foglal magában. A műfajban az elvont ötletek puszta mennyisége mindig rabul ejti az olvasót, pl.: levegőben közlekedő vonatok, lélekösszeköttetés. Az írisz emlékeiben egyedi, újító ötletekkel találkozhatunk, több mint 600 oldalas könyvről beszélünk, amelyben jut elég idő (inkább lap) a párbeszédekre és a leírásokra. A legjobb karakterek közül sok jól kidolgozott és fájdalmasan emberi.

 

Elmondhatjuk továbbá, hogy az elmúlt 20 évben szinte minden nagyobb fantasy regény sorozat része volt. Így újra és újra ugyanazokról a szereplőkről olvashatunk ugyanabban a világban. Hősünk vajon képes beteljesíteni a sorsát a párhuzamos világban, ahol mindent áthat az istenek ereje? El tudja-e fogadni, hogy az életével mostantól nem csak ő rendelkezik?

 

Az írisz emlékei c. kötet egy különleges történet a lányról, aki mindent elfelejtett, a férfiről, aki szörnyű titkot őriz, az olvasó két lelket ismerhet meg, akik örökre összeköttetésbe kerülnek egymással. A szerző nem mindennapi utazásra invitál minket, mindezt anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról, magával ragadó és titokzatos. Természetesen néhány titokra nem kapunk választ, így annál izgalmasabbá válik a fantasy-regény és csak reméljük, hogy a folytatásban minden kiderül.


Fotó: -a-
Lap tetejére