RSS Feed

Ulbricht, a hatalom zsonglőre

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 07. 30. 9:01:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ulbricht, a hatalom zsonglőre

A szovjet emigrációból 1945-ben a romos Németországba visszatért {korát megelőzően friss, nyers zöldségeket kedvelő-legelő, francia szeretővel/elvtársnővel hancúrozó} Walter Ulbricht a "hatalom virtuózaként" 1950-ben az NSZEP KB főtitkára lett.

Majd '53-ban a "Szocialista Egységpártja" első titkárává választották. Mint emlékezetes, azon a tavaszon hunyt el a Grúziából származó J. V. Sztálin. Kevesen hitték volna, hogy a bonni kancellár, dr. Konrad Adenauer ellenlábasa, Ulbricht még 1971-ig nyeregben marad. {Recept: pingpong, vodka, répa, retek, mogyoró!} Mert ugye nem sok jóval kecsegtetett, hogy az anno 60. születésnapját ünneplő keletnémet diktátorról L. P. Berija a Kremlben kijelentette: "Soha életemben ilyen idiótát még nem láttam". A berlini Neues Deutschland pártlap ajnározásra specializálódott zsurnalisztái félbe hagyták a DDR-vezért dicsőítő cikkeiket és sápadtan ültek éjfekete írógépeik mögött. Pláne, hogy felgyorsultak az események: az NDK (fél) fővárosában munkásfelkelés tört ki azon a nyáron – 69 esztendeje.

A Népi Rendőrség és a szovjet fegyveresek segítségével elfojtott tömegmegmozdulásról Ulrich Harbecke nyugatnémet történész később így írt: "A szovjet állambiztonsági szervek titkos jelentése szerint 267 tüntető munkás veszítette életét. Ehhez jöttek még a terrorperek áldozatai." Az NDK-ban a hivatalos adatok 21 halottról szóltak... Ulbricht megúszta az '53 június 17-i munkásfelkelést. Sőt Berija kritikája sem jelentett tarkólövést számára, mert alig négy hónappal Sztálin elhunyta után felmentették tisztségéből a véres kezű szovjet miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert, a biztonsági erők rettegett irányítóját. Karácsony küszöbén végezték ki a moszkvai verőembert. Walter és sokan mások - 69 esztendeje - fellélegezhettek.                                                   
 Fotó: -a-
Lap tetejére