RSS Feed

130 éve született Ábrahám Pál

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 07. 29. 13:59:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

130 éve született Ábrahám Pál

A hitleri háború után került be egy New York-i ideggyógyintézetbe az európai operettműfaj koronázatlan királya, a "Bál a Savoyban" komponistája. Ábrahám Pál élete kész kalandregény. Az egykori magyar világsztárról Klaus Waller német zsurnaliszta írt hiánypótló biográfiát.

Napjainkban is sokat játszott zeneszerző Ábrahám Pál (1892-1960). A Hamburgban eltemetett magyar operettcsillag pályafutása a koncertteremtől a kórteremig ívelt. Egy amerikai idegklinikáról az 50-es években engedték ki a legendás muzsikust, akinek életéről „Paul Abraham – Der tragische König der Operette” címmel Klaus Waller jelentetett meg könyvet. Jómagam itt Berlinben – ahol korábban honfitársunk is otthonosan mozgott – vettem kézbe a 240 oldalas, névjegyzékes Waller művet. Az első, átfogó biográfia, az „Ábrahám Pál – az operett tragikus királya” már címlapjával sem sejtet gondtalan olvasmányt. Pedig vidám szerzeményekkel ajándékozta meg a világot, a már gyermekként is tehetséges művész!

"Teve van egy púpú, van két púpú..." Ki ne ismerné e réges-régi huncut dalt, melynek alkotója noha már 1960-ban elhunyt az NSZK-ban, ma is népszerű, sokat játszott komponista. Hiszen korunkban is tekintélyes rajongótábora van a német, sőt az angol nyelvterületen is a múlt század első felében született magyar operetteknek. Lehár Ferenc és Kálmán Imre darabjai mellett idén is gyakorta csendülnek fel Budapesttől Bécsig, Berlinig Ábrahám szerzeményei. A zseniális magyar trió legfiatalabbika a dzsessz elemeivel varázsolt új színt az operett álomvilágába. Regénybe illő sorsáról Klaus Waller kötete újabb részleteket árul el.

A "Bál a Savoyban", a "Hawai rózsája" és a "Viktória" zeneszerzője, a Fővárosi Operettszínház egykori karmestere, a 30-as években műfajában Európa legsikeresebb, jól kereső komponistája volt. A Budapesten kívül - a nácik 1933-as hatalomra kerüléséig - a 4 milliós német metropoliszban is huzamosabb ideig dolgozó Ábrahám Pál a fasizmus térnyerése elől menekült vissza hazájába, s onnan 1939-ben Párizsba. Majd a Szajnától - havannai kitérővel - az USA-ban kötött ki. A tengerentúlon muzsikusként már nem aratott komoly sikert, egészsége is megromlott. Egy New York-i ideggyógyintézetben kezelték. Egy évtizeddel később 1956-ban nyugatnémet segítséggel térhetett vissza az öreg kontinensre. A 130 éve született sztár sírja Hamburgban van.Fotó: -a-
Lap tetejére