RSS Feed

Aktivistákat végeztek ki Mianmarban

telex - 2022. 07. 25. 9:34:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Aktivistákat végeztek ki Mianmarban

Harminc év után először végeztek ismét kivégzéseket Mianmarban, írja a Guardian. Az elmúlt években az ország irányítását átvevő katonai junta ráadásul négy demokráciapárti aktivistát, köztük egy volt parlamenti képviselőt is kivégzett. A helyi média terrorcselekményekkel vádolta a négy kivégzett aktivistát.Az áldozatok között van Ko Jimmy, az 1988-as diáklázadások ismert alakja, aki többször is vo

Az áldozatok között van Ko Jimmy, az 1988-as diáklázadások ismert alakja, aki többször is volt már börtönben, legutóbb 2012-ben szabadult. A halálbüntetéseket egy zárt tárgyaláson döntötték el, és arról nem adtak ki információt, hogyan végeztek az áldozatokkal. António Guterres ENSZ-főtitkár egyértelműen elítélte a kivégzéseket. Az áldozatok hozzátartozóit nem értesítették a kivégzésekről, és hiába próbáltak fellebbezni a bírósági ítélet ellen, nem kaptak ehhez jogi segítséget, ami sérti a nemzetközi emberi jogokat.

A mianmari katonaság tavaly februárban döntötte meg Aung Szan Szú Kji kormányát, aki azóta is házi őrizetben van. Azóta közel 15 ezer embert tartóztattak le, és 2000-et pedig meggyilkolt a helyi katonaság. Helyi beszámolók szerint eddig 76 embert ítéltek halálra az egykori Burmában, köztük két gyereket.


Fotó: -a-
Lap tetejére