RSS Feed

Negyedik száraz nyár

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 07. 26. 8:27:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Negyedik száraz nyár

Az elmúlt hónapokban átlag 7-8 százalékos inflációt regisztráltak az EU legnépesebb tagállamában. S 2022 eddigi legforróbb hetein van túl Németország. Ráadásul a csapadékhiánnyal gyakori erdőtüzek párosulnak és Brandenburg tartományban e nyáron kitört a sertéspestis járvány.

Már a koronavírus-hisztéria megjelenése előtt súlyos gond volt a német főváros környékén a tartós szárazság és vízhiány. Júniusban, júliusban Berlintől északra a hatóság gyanúja szerint ismét gyújtogatók akcióznak. Az oranienburgi erdészek döbbenten tapasztalták, hogy – több helyszínen – sok ezer négyzetméternyi fű, bokor, fa vált a lángok martalékává. A régen várt, kurta lehűlés és némi zivatar ellenére a fővárostól délre idén is kiszáradt a Schwarzen Elsternek egy szakasza: csak a kényszer lehalászás mentette meg a folyóban élő állatokat. Nem csupán hazánkat, Spanyolországot, a francia tájakat és Itáliát sújtja a 40 fok körüli dögmeleg. Júliusban az NSZK több régiójában is afrikai klíma  van, s csak kevéske esőt ígérnek a meteorológusok. Teltow-Fläming és Potsdam-Mittelmark vidékén is sok a dolguk a hamutipróknak. A Berlinnel szomszédos régióban egykori szovjet katonai municiót is rejt a talaj, így a tartós tűz robbanásokat okozhat.

Németország keleti felében, Brandenburgban e napokban is gyakoriak a mezei-/tarló- és épülettüzek. A Lengyel Köztársasággal szomszédos tartományban idén már bő háromszáz természeti katasztrófát regisztráltak. Egy eldobott cigaretta vég is komoly baj forrása lehet! Egyes szakemberek elsivatagosodást prognosztizálnak az Oderától nyugatra! 2022 első félévében már heti 6-8 erdőtűzről szóltak a fekete krónikák Brandenburgban. Akárcsak tavaly az Elba 180 kilométeres mellékfolyójának, a Schwarzen Elsternek egy szakasza elpárolgott. Az ilyen aszályos jelenség Dél-Európában sem ritka, jómagam például Mallorcán is láttam hasonló „csodát”.


Fotó: -a-
Lap tetejére