RSS Feed

A sas leszállt

Dalia László - 2022. 07. 23. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A sas leszállt

Kikapott hazai pályán a Ferencváros és a Slovan Bratislava buszát hazafelé már nem dobálta meg senki. Meglehetősen céltalanul fociztak a zöld-fehérek, s ha olyan jó lenne a kommunikációjuk, mint a kormánynak, akkor arra hivatkoznának, hogy többet volt náluk a labda. Ez ugyan semmire sem jó, de ebben az egyben volt jobb a magyar csapat.

Apropó, magyar. A szlovák lapok joggal cikizték ma Fradit, hogy ez egy zsoldos csapat, hiszen a 11 játékosból ezúttal is csak a kapus, Dibusz volt magyar. És a szlovák csapat, amely papíron jóval kevesebbet ér, hiszen nem vásárolták össze a fél Európát, sokkal tudatosabban, pontosabban játszott. Az FTC-ból épp azok az amelyek hiányoznak, amelyek mostanában a magyar válogatottat jellemzik, vagyis a biztos védelem, a hatalmas akarat és elszántság. Kubatov elnök hiába hivatkozik arra, hogy drágábbak a magyar játékosok, meg nincsenek is ilyen szinten, ez ugye nem igaz. És nem is törekednek arra az Üllői úton, hogy több legyen a magyar a pályán, igaz az MLSZ sem korlátozza a légiósok számát, pedig a magyar utánpótlás sosem fog így beérni. A kézilabdásoknál ugyanez a pazarlás figyelhető meg, nem is jutnak előrébb a válogatottak.

A magyar klubelnököknek, akiket többnyire nem a pénzük vagy politikai állásuk tett azzá, még sokat tanulhatnának az angol, spanyol, német kluboktól, bár nem nagyon hallottam, hogy tanulmányozták volna a külföldi modelleket. Igaz, ahhoz még Madridig vagy Münchenig sem kell elutazni, hogy rájöjjenek, a Real Madrid vagy a Bayern München, miközben a legnagyobb sztárokat is megvásárolhatja, azért spanyol és német játékosokra építi fel a  acsapatát, vagyis van egy hazai gerinc és számítanak az utánpótlásukra, mindig beépítenek egy-két játékost. Az FTC, az UTE, a Kisvárda, de műár a Puskás Akadémia sem így tesz. Az utóbbi csúnyán rácáfol a nevére, s most éppen egy portugál csapattól kapott egy nagy verést. Ez sem lenne nagy szégyen, ha saját nevelésű fiatalokkal állt volna fel, akikre milliárdokért költenek, aztán meg elkótyavetélik őket. Ez van. Amíg Orbán a miniszterelnök, dől a pénz Felcsútra, és senki sem mer szólni, hogy feneketlen a kút. A miniszterelnök szereti a focit, csak nem ért hozzá...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére