RSS Feed

A nápolyi szabó története

Dalia László - 2022. 07. 08. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A nápolyi szabó története

Nápoly környékén Camorrának hívják az ottani maffiát, amely a mai napig virágzik. Persze, mióta Roberto Saviano megírta a Gomorra című könyvében, hogyan működik ez a szervezet, pontosan tudni lehet milyen nagy üzlet arrafelé a ruha és cipőipar, az építkezések és persze a kokain.A keresztapák, a főnökök időről-időre börtönbe kerülnek, de lesz másik, s ez amúgy sincs ellenére a szervezetnek...

Saviano egyik remek története, amelyből novella is íródhatna, hogyan hagyta ott egyik pillanatról a másikra varrógépét a világ egyik legjobb szabója és lett kamionsofőr. Pasquale is Nápolyban született és nem nagyon volt más választása, mint beállni az egyik műhelybe, amit ugyancsak a Camorra irányított. Mindent tudott a szövetekről és remek keze volt. A nápolyi maffia egy idő után már nemcsak helybelieket alkalmazott a varrodákban, hanem becsempészett kínaiakat is, akik meg olcsóbban dolgoztak. Amikor egy új ruhakollekció érkezett, hiszen a nagy milánói divatcégeknek dolgoztak, Pasqualét küldték a helyszínre, hogy egy monitoron keresztül bemutassa a profi mozdulatokat, vagyis azt, hogyan kell a ruhát megvarrni. Ezzel együtt a szabó nem keresett túl jól, 600 eurót kapott, meg némi aprót. Ám ő így sem elégedetlenkedett, hiszen biztos munkája volt. Egyszer aztán egy gyönyörű hófehér selyemkosztümöt kellett megvarrnia, amiről csak annyit mondtak, hogy "Ez Amerikába megy". Pasquale megvarrta, egy ruha volt a sok közül, s neki nem okozott gondot a milliméteres pontosság, hogy az egy bizonyos testre simuljon.

Pasquale életét egy Oscar-gála rontotta el. A családjával, a feleségévelés két gyerekével nézték egyik este a tévét, amikor Angelia Jolie megjelent abban a hófehér selyemkosztümben. Pasquale felállt a karosszékből és elment otthonról, a felesége sírva fakadt. Nem tudni, hova ment, de hát nem mondhatta el senkinek, hogy azt a ruhát ő varrta, a főnököknek sem panaszkodhatott, hiszen csak legyintettek volna rá. Egyébként sem derülhetett ki, hogy ez az elegáns milánói kosztüm egy arzanói műhelyben készült, amit a Camorra tartott fenn. 

Japánban a trónörökös kitüntette a szabóját, egy berlini lap hatoldalas cikket közölt arról a varrónőről, aki Angela Merkel ruháit készíti, Pasquale meg a tárcájában őrzött egy újságcikket, amely közölt egy képet Angela Jolie-ról, aki hófehérben pompázott. Amikor Saviano legközelebb látta Pasqualet, az egy kamiont vezetett, kézfején töredezett volt a bőr a reuma miatt. A világ legjobb szabója a Camorra sofőrje lett és a Garda tóhoz járt, meg vissza. 

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére