RSS Feed

Mi marad a katából?

telex - 2022. 06. 23. 17:06:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mi marad a katából?

Aki eddig katázott, örülhetett, mert egy egyszerű és elviselhető mértékű adónemet választhatott. Ráadásul legálist, vagyis nem kellett ügyeskednie, kevés adminisztrációval is törvénytisztelő állampolgárként élhetett. A mostani kormányzati nyilatkozatokból az látszik, hogy a kata valahogyan megmarad, de biztosnak tűnik, hogy hamarosan megváltozik. Miért és hogyan?

A kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata), annak tervezett megújításával foglalkozó cikkünket kezdjük egy evidens, de fontos alapvetéssel: az államnak joga van adót kivetni, joga van azokon módosítania, vagyis természetesen lehet adót bevezetni, eltörölni, csökkenteni vagy éppen megemelni.

Lehetnek olyan körülmények, hogy összességében vagy konkrétan egy adónemből többet kell beszedni, esetleg fel kell lépni visszaélésszerű gyakorlatok ellen, vagy igazságtalan adókülönbségek alakulnak ki.

A kata kapcsán beszéltünk szigorításpárti és azt érdemben ellenző szakemberekkel, ügyvéddel, könyvelővel, adótanácsadóval. Arra azonban – mondták egyes forrásaink – mindenképpen érdemes lenne figyelnie a mindenkori kormánynak, hogy bár minden állam imádja a saját létét és fontosságát bonyolult szabályokkal igazolni, az nem jó,

ha magyar adórendszer – a korábbi ígéretekkel ellentétben (lásd söralátét) – megint bonyolódik;
ha a hatályos adószabályokat betartó magyar állampolgárra hirtelen bűnbakként mutogatnak a hivatalosságok;
és az sem öröm, ha az állam a saját szabálybetartatási inkompetenciája miatt inkább valamit erősebben újraszabályoz, ahelyett, hogy javítana az ellenőrzési képességein.
Salátatörvény
Itt persze még nem is tartunk, hiszen a kormány ugyan június 21-én este már benyújtotta a költségvetést megalapozó, T/360. számú törvényjavaslatát, de egy speciális jogtechnikai megoldással, a módosításként előterjesztett verzióban a katára vonatkozó rész megegyezik a jelenleg hatályos szöveggel.

Erre nem nagyon lehet más racionális magyarázat, mint az, hogy ezeket a szakaszokat később, de még a törvényjavaslat elfogadása előtt módosítani tervezik, vagyis még a mostani adócsomagban „módosítókkal” fogják rendezni ennek az adónemnek a kérdését.

Fotó: -a-
Lap tetejére