RSS Feed

Vidám Merci kereskedők

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 06. 21. 17:18:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vidám Merci kereskedők

Németországban - tavaly kora nyárhoz viszonyítva - a Mercedes és az Opel típusokból fogyott több, mint 2021 első felében. Noha Volkswagenekből 14 százalékkal kevesebb új modellt helyeztek üzemben az EU legnépesebb tagállamában, még mindig a VW a bajnok: piaci részesedése aktuálisan 18,7 százalékos.

Múlt hónapban, főleg a chiphiánnyal és a tengeri kikötők zsúfoltságával összefüggésben csak 207 ezer darab vadiúj verda kapott rendszámot az NSZK-ban. Ez 2021 hasonló hónapjához viszonyítva 10,5 százalékos visszaesés. Olaf Scholz kancellár hazájában nem csak az üzemanyag árak emelkedtek idén, hanem a megrendelt autók várakozási ideje is. Csupán a Mercedes szalonok forgalma nőtt számot tevőn, bő 23 százalékkal. S a frissített Opel paletta (+ 5,5 %) iránti kereslet is fokozódott.

A belföldi modellek mezőnyében tartósan a Volkswagen a bajnok, míg BMW-kből, Audikból 12-12 százalékkal kevesebbet vásároltak. Apadt májusban a Porsche ˙(- 7,5 %) és a Minik ( - 3,8%) értékesítési mutatója is. Bezzeg a Romániából importált Dacia típusok forgalma jó harmadával, a japán Hondáké, Nissanoké negyedével emelkedett Németországban. Miközben új Suzukit, Subarut és Mazdát alig látni Rostocktól Regensburgig és Brémától Berlinig.

Fotó: -a-
Lap tetejére