RSS Feed

A világ legjobb dolga magyarnak lenni?

Dalia László - 2022. 06. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A világ legjobb dolga magyarnak lenni?

Szabó László érdekes ember, több lovon is ül egyszerre, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója, a Magyar Teátrumi Társaság titkára és nem mellesleg a Magyar Sakkszövetség elnöke.A minap kitalálta, hogy a magyar kultúrpolitikának legyen egy vezérlő elve, miszerint "A világ legjobb dolga magyarnak lenni!" És akkor a magyar állam csak azt támogassa, amely ezt hirdeti.

Ezt a gondolatot már sok kormányközeli ember felvetette, akik szerint nem elég nemzeti a magyar kultúra, így aztán most boldog boldogtalan kap pénzt Hadikra, Petőfire, akinek sok köze nincs a filmhez, mint a jeles propagandista Rákay Philip vagy a házi énekes, Ákos. Szabó László viszont éppen a legnagyobb kudarcot kénytelen elviselni, mert Rapport Richárd magyar sakkozó, aki jelenleg a világ ötödik legjobb játékosa, éppen lecseréli a magyar zászlót románra.

Nem tudom, Szabó hogyan gondolta ezt a legjobb dolgot, mert legalább 2 millió embernek más a véleménye, pedig ők is magyarnak érzik magukat, csak most éppen nem túl jó a közérzetük. És van 600-700 ezer magyar, akik pedig azért élnek, dolgoznak külföldön, mert többségüknek ugyancsak nincs kedve itthon lenni. Ők szoktak választások idején sorban állni a követségek előtt, mert szemben a határon túl élő magyarokkal, ők nem küldhetik el levélben a szavazatukat. Szóval Szabó ötlete nem túl zseniális, s a három állásából kitelhetne jobb szlogen is. Rapport döntése, hogy egy román származású menedzser kedvéért, aki ezután szponzorálja  a sakkozó pályafutását, román színekben folytatja, eleven cáfolata Szabó állításának. És hát annál nagyobb öngól, hogy éppen ő a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Szabó érvelése meglehetősen gyenge, miszerint Rapport a sakktáblánál zseni, egyébként egy öntörvényű srác, aki más koordináta rendszerben mozog. "Rapport pedig üzleti döntést hozott." Hát, egyfelől ez igaz, másfelől szüksége van a támogatásra, hogy a világ legjobb sakkozója legyen, ezt még Szabó sem tagadja. Hogy aztán a magyar sakkszövetségnek miért nem telik a legjobb magyar sakkozó támogatására, és miért kap havonta több apanázst egy NB II-es focista, ezt Szabó képtelen elmagyarázni. Legalább annyit mondana, hogy mert a miniszterelnök a  focit szereti. Igen ám, de ez is csak félig igaz, hiszen más sportolók is kapnak rendesen, Hosszú Katinkáék százmilliókat kerestek, amikor futott a szekér, ingyen edzhettek a Duna Arénában és még Csillebércet is megkapták volna, ha nem válnak el.

Szabó elnök kicsit furcsán gondolkodik, dicsekszik, hogy több milliárdért idehozta a 2024-es sakkolimpiát, s ezzel az éljátékosok menedzselése volt a szándéka, hiszen így több magyar csapat indulhat. Szabó ezt hívja menedzselésnek. Ja, és többször dicsekszik a Polgár lányokkal, ami rendben is van, csak arra nem emlékszik, hajdan nem sokon múlt, hogy ők nem izraeli színekben versenyeztek. Polgárék sem kaptak itthon elég támogatást, sőt évekig inkább akadályozták őket, sem mint segítették. és ez leginkább a sakkszövetség akkori elnökén múlt.  Szabó arra hivatkozik, hogy a Rapporttal való levelezését nem teregetheti ki, a sakkozó pedig nem nyilatkozik. Nos, ezt az érvelést egy határral odébb darabokra cincálnák.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére