RSS Feed

Bál a Savoyban, idegbaj New Yorkban

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 06. 18. 17:27:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bál a Savoyban, idegbaj New Yorkban

"Teve van egy púpú, van két púpú..." Ki ne ismerné e réges-régi huncut dalt, melynek alkotója éppen 130 esztendeje született. S noha Ábrahám Pál már 1960-ban elhunyt az NSZK-ban, ma is népszerű, sokat játszott komponista. Korunkban is tekintélyes rajongótábora van.

Rengeteg szerelmese van napjainkban a német, sőt az angol nyelvterületen is a múlt század első felében született magyar operetteknek. Lehár Ferenc és Kálmán Imre darabjai mellett idén is gyakorta csendülnek fel Budapesttől Bécsig, Berlinig Ábrahám Pál szerzeményei. A zseniális magyar trió legfiatalabbika a dzsessz elemeivel varázsolt új színt az operett álomvilágába. A "Bál a Savoyban", a "Hawai rózsája" és a "Viktória" zeneszerzője, a Fővárosi Operettszínház egykori karmestere, a 30-as években műfajában Európa legsikeresebb, jól kereső komponistája volt. 

A Budapesten kívül - a nácik 1933-as hatalomra kerüléséig - a 4 milliós német metropoliszban, Berlinben is huzamosabb ideig dolgozó Ábrahám a fasizmus térnyerése elől menekült vissza hazájába, s onnan 1939-ben Párizsba. Majd a Szajnától - havannai kitérővel - az USA-ban kötött ki. A tengerentúlon muzsikusként már nem aratott komoly sikert, egészsége is megromlott. Egy New York-i ideggyógyintézetben kezelték. Egy évtizeddel később 1956-ban nyugatnémet segítséggel térhetett vissza az öreg kontinensre. A zenés filmek reneszánsza újfent népszerűvé tette Ábrahám régi szerzeményeit a mozikban és a televízióban. Ritka második karrier! 
Ezt az izgalmas pályafutást mutatja be, sajnos korabeli fotók és karikatúrák, plakátok és partitúrák nélkül, helyenként unalmas ismétlésekbe bocsátkozva Klaus Waller. A korábban kiadói lektorként és újságíróként aktív, több kötetes szerző „Paul Abraham – Der tragische König der Operette” című munkájának talán legnagyobb érdeme, hogy az olvasót kiváncsivá teszi: hiszen annyi mindent nem tudunk még a magyar művészről, akinek muzsikája a világ több száz színpadát hódította meg. Gazdaggá téve a majdan amerikai emigrációba kényszerült, elszegényedett zsenit. Akinek aztán a békés kontinensen már csak szűk négy év adatott meg. Hamburgi sírján mindig van virág!
Fotó: -a-
Lap tetejére