RSS Feed

Háború és háború

Dalia László - 2022. 06. 16. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Háború és háború

Tolsztoj jobb címet választott, de a történelem a kezére játszott. Orbán Viktor nem ily kegyes, ő csak háborúzni szeret. Eddig elég jól vívott, de most talán eljött az idő, amikor félre kell tennie a fegyvert, mert nemcsak a saját karrierjét, hanem az országot is bedönti.Már az egész világgal harcban áll és annyi frontot nyitott, hogy egy világhatalomnak is elég lenne.

Miközben a miniszterelnök ráér Wolverhamptonba utazni, hogy tanúja legyen a magyar válogatott szép győzelmének, Magyarország helyzete egyre kilátástalanabbnak látszik. A 400 forintos euró csak a jéghegy csúcsa, s bár Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank egykori csodagyereke szerint ez a háborúnak, a. globális válságnak köszönhető, nagyon kevesen hisznek neki, talán csak a megrögzött Fidesz hívők. Az extra profit adó bedőlni látszik, mert már nemcsak a Ryanair főnöke küld alapfokú közgazdaságtani könyvet Nagy Mártonnak, de a Wizzair, a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint mások is bejelentették, hogy kénytelenek lesznek az ügyfelekre terhelni az adót. Az már egy másik történet, hogy ez az adó is furcsa szerzemény, hiszen a fapados társaságok például nagyon megszenvedték a pandémiát, tehát nem tettek szert extra profitra, míg mondjuk a kaszinók most is virágoznak ls egyetlen forint adót sem fizetnek. Vajon mindez azért törltnek, mert Garancsi és társai kedvesebbek a NER-nek?

Egy ideje már téma a globális társasági adó, ami ellen a magyar kormány kézzel-lábbal tiltakozik, pedig nem maradhat ki minden közös elhatározásból, már így is nagyon kilógunk. És az extra adó helyett, sokkal piackomfortabb lett volna felemelni a társasági adót. Ezt egyébként több jeles közgazdász is felvetette. És ha a kormány azt hiszi, hogy azért jönnek. befektetők, mert nálunk csak 8 százalékos a társaságot adó, akkor nagyon kishitűek és nem beszélnek őszintén, minden dicsekvésük blöff.

Nem értem Navracsicsot sem. Vajon miben bízott, amikor elvállalta az uniós tárcát? Ő is ígéri, meg mások is a kormányból, hogy hamarosan megegyezünk az Európai Unióval, de egyelőre aprócska jele sincs, hogy bármiben engedünk, miközben a lengyelek már sínen vannak és egyedül mi állunk a pálya szélén, miközben hatalmas szükségünk lenne a pénzre. Minden euróra. Orbánnak már nincs játéktere, miközben békéről papol, megállás nélkül háborúzik. És már nem 19-re húz lapot, hiszen nincs a kézben semmi...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére