RSS Feed

Cote d’Azur – orosz jachtok nélkül

Mogyorósi Géza - 2022. 06. 15. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Cote d’Azur – orosz jachtok nélkül

A Vlagyimir Putyint jó két évtizede támogató oligarchák némelyike, Pjotr Aven és társai, vélhetően döbbenten figyelik az aktuális ukrajnai orosz beavatkozást. A háború miatti aggodalom nem annyira a mindkét oldalon ezrével hulló/sebesülő áldozatoknak szól, hanem a szankciók miatti veszteségnek.

Szerte Európában koboztak el állami szervek – focipályányi – jachtokat orosz üzletemberektől. Hogy” miért nem teszi ugyanezt a kijevi kormány a milliárdos ukránok vagyonával, az számomra kérdéses? A Brüsszelbe, Berlinbe korábban bumerángként visszatérő „csokigyáros” Petro Porosenko kussol. Pedig az. ex-elnök most mutathatná meg, hogy mekkora hazafi! Miközben Volodimir Zelenszkij fegyverért, pénzért könyörög, s druszája, a Kreml fura urának – vélt vagy valós – betegségéről terjeszt híreket, milliárdokat kap a béke szerető nyugattól. Az csak természetes, hogy a Moszkva terrorjával csatázó Dávid és Góliát küzdelmében, a kisebbiknek szurkol az Európai Unió.

Ám keleti szomszédunknak a Nato csatlakozásról le kellett mondania. S az EU tagja sem lesz egyhamar az odagvágyó, ostromolt Ukrán Köztársaság. Törökország pedig finn barátaink észak-atlanti csatlakozását blokkolja. Svédország sem reménykedhet abban, hogy katonái már holnap új uniformist kapnak. Pláne, hogy Ankara megkedvelte az orosz fegyvereket, felbosszantva ezzel Amerikát. Recep Erdoğan úgy van jóban Moszkvával, hogy Kijevvel is szolidárisnak mutatkozik. A fegyverszüneti tárgyalások tavaszi kudarca érzékenyen érinti a török idegenforgalmat. Sok millió oroszországi turista helyett 2022-ben eddig csak néhány tízezren érkeztek, akik tartósan ingatlant béreltek, vagy vásároltak – főleg a Földközi-tenger partján. A Csornoje Morje vize „zavaros”, már Odesszát sem kímélik az agresszorok!


Miközben Németországban 800 ezerre becsülik az ukrajnai menekültek táborát, azt tapasztalom Berlinben, hogy egyes „vendégek” hirtelen elfelejtettek oroszul... Magyarán nem akarnak a megszállók nyelvén kommunikálni. Nemzeti érzelemből? Az érem másik oldala, hogy német ismerőseim kérdezgetik: mekkora a különbség a két szláv nyelv között? A pofonegyszerű, oké kicsit minimalizált válaszom így hangzik: Kijevben Volodimir, Moszkvában Vlagyimir az elnök. Emitt Lemberget Lvivnek, oroszul meg Lvovnak hívják, s ez vonatkozik a Harkiv/Harkov város névre is... Értelmetlen, megnyerhetetlen, véres (nyelv)testvér-háború ez Európában!

Fotó: -a-
Lap tetejére