RSS Feed

"A válogatott mez elfeledteti a fáradtságot"

NS - 2022. 06. 14. 11:22:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A keddi, Anglia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt már Wolverhamptonban tartott sajtótájékoztatót Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az olasz tréner Szalai Ádámról és Ádám Martinról is beszélt, míg Nagy Ádám reményét fejezte ki, hogy nem követi el a csapat a korábbi meccseken látott hibákat.

A délutáni birminghami landolást követően a magyar küldöttség busszal érkezett meg Wolwerhamptonba, a kora esti órákban pedig egymás után sétáltak ki a játékosok a Molineux Stadion kezdőkörébe. Akadt, aki épp a délutáni snacket fejezte be, más zenehallgatással hangolódott a kedd esti meccsre, miközben a kapu mögötti szektorban a szervezők már bekészítették a piros és a fehér papírlapokat, amelyek az angol zászlót rajzolják ki a kezdő sípszó előtti pillanatokban.

„Nem hiszem, hogy az angol válogatott sokat változtat majd, Gareth Southgate nem szorul rá, hogy felforgassa a kezdőcsapatot, nekünk pedig nincs olyan mély keretünk, hogy ezt megtegyük – mondta a Molineux Stadionban tartott sajtótájékoztatón Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Még klubszinten sem emlékszem olyanra, hogy az adott csapat tíz napon belül négy meccset játszott volna, ugyanakkor a stábunk profi munkát végez. Nem voltam olyan jó futballista, hogy akár csak egyszer is magamra húzzam az olasz válogatott mezét, de hiszek abban, hogy ha valaki a saját országáért játszhat, akkor a kezdő sípszó pillanatában minden mást elfelejt – így az esetleges fáradtságot is.”

Az olasz szakvezető a támadókról is beszélt, elvégre a Wembleyben játszott őszi világbajnoki selejtezőn úgy ért el 1–1-es döntetlent a magyar válogatott, hogy a mostani keretből Szalai Ádám és Ádám Martin sem léphetett pályára.

„Azon a találkozón az ellenfél fizikai fölénye miatt szenvedtünk sokat, most más a helyzet. Szalai Ádám a németek ellen többet futott, mint bármelyik másik középpályásunk, elképesztő teljesítményt nyújtott a csapatért. Nem mindenki futballtudós, viszont szinte mindenki annak gondolja magát, amikor a teljesítményét bírálja, sokan nem értékelik és nem látják azt, amit a társakért tesz. Ádám Martin jól szállt be Németország ellen, egyre jobban beilleszkedik a csapatba, de egyszer kérdezzék meg tőle, hogy saját bevallása szerint hány percet bírna ezen a szinten játszani. Minden döntésemnek megvan az oka, nem érzelmi alapon kapnak játékperceket a futballisták. A nőket szeretem, a feleségemet szeretem, a futballistákhoz viszont nem fűznek gyengéd érzelmi szálak – azzal együtt, hogy olyanok, mintha a fiaim lennének.”

A magyar válogatott középpályása, Nagy Ádám bízik benne, hogy ezúttal jobban figyelnek majd a védelem mögé beívelt labdáknál.

„Az angol válogatott győzelmi kényszerben lép pályára, főleg a budapesti vereség után – mondta a Pisa középpályása. – Három meccs után még nincs győzelme a csoportban, emiatt kedden biztosan megpróbál minél előbb vezetést szerezni, és az első perctől nagy nyomást helyezni ránk. Az eddigi három meccs tükrében látjuk, hol voltunk sebezhetőek védekezésben, hol bontották meg a védelmet, ezeket a felvételeket nyilván az angolok is látták, ennek megfelelően készültünk a meccsre. Az olaszok és a németek ellen is a magasan feltolt védelmi vonal mögötti területeket használta ki az ellenfél, erre most is oda kell figyelnünk. Bízom benne, hogy kedden nem követjük el a korábbi meccseken látott hibákat, és kevés lehetőséget engedünk az angol válogatottnak. Ami a saját játékunkat illeti, ugyanolyan kompaktan kell futballozni, mint a korábbi meccseken, emellett fontos lesz, hogy – akárcsak a korábbi meccseken – most is legyenek olyan időszakok, amikor birtokoljuk a labdát, mert ilyen ellenfelek ellen rendkívül fárasztó lenne kizárólag a védekezésre koncentrálni. Kemény mérkőzést várok, amelyen biztosan remek lesz a hangulat.”

Fotó: -a-
Lap tetejére