RSS Feed

Boris új cellája

Mogyorósi Géza - 2022. 06. 05. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Boris új cellája

Nem értem, hogy a trónra kerülése 70. évfordulóját ünneplő II. Erzsébet királynő gazdag birodalmában miért uralkodnak középkori állapotok egyes büntetésvégrehajtási intézetekben? Konkrétan Boris Becker londoni börtönében? A német sportember három hét után tisztább, kevésbé szigorú helyre került. Bulvárosan: patkány kontra protekció.

Amint mi is megírtuk, lesittelték a brit miniszterelnök druszáját. A BBC és a német ARD közszolgálati tévé csatorna – sok ezer más hírforrás mellett – arról számolt be a tavasszal, hogy az NSZK korábbi világelső teniszezőjét, Beckert „súlyos pénzügyi csalásokért, a csődeljárási törvény megsértése” miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Ez így rendjén is lenne. De miért kell őt, vagy bármelyik foglyot megalázó, koszos, túlzsúfolt körülmények között tartani, ahol a patkányok és férgek is törzsgárda tagok? Ahogy ismerem, Boris Keljfel Jancsi típus! S íme, enyhült a szigor, június közeledtével egyszemélyes cella is akadt a külföldi „vendég” számára. Londontól hetven kilométerre, Nuffiledben.
Szerintem az egy évtizede Angliában élő egykori teniszkirálynak - napjaink egyik legprofibb sportkommentátorának - 2023 táján sokadszor is megbocsájtanak majd. Becker a harminc havi büntetéséből várhatóan már félidőben szabadulhat. Noha az angol-walesi ügyészség négy vádpontban bűnösnek találta Borist, az 54 éves bicebóca húsz további „ügyben” ártatlannak bizonyult. Hoppá! Ez azért nem rossz arány – mondanám a B.B. sokadik karriertörése miatt aggódó „szakértőknek”.
Rengetegen már csajozásai, szakításai miatt elítélték erkölcsileg a több gyermekes germán apát, aki öt esztendeje volt kénytelen csődöt jelenteni. A megromlott egészségi állapotú, hosszabb ideig, csípő és más műtétjeit követően mankózó Becker látványosan megöregedett a 21. században. Persze én a 17 éves tinédzsert látom magam előtt, aki '85-ben Wimbledon sztárja lett, s később olimpiai bajnok.  A hatszoros Grand Slam-győztes – nem hibátlan – élő legenda! Termete már régen nem 191 centis – minden szempontból sokat zsugorodott 1999-es, aktív sportolói pályafutása befejezése óta.
Ion Țiriac tréner egykori legsikeresebb tanítványa a salakon és a gyepen ügyesebben vette az akadályokat, mint a pályán kívül. Emlékszünk rá, hogy Steffi Graf apja is börtönben végezte anno. Honfitársa régen félárva már, de őt sem halmozták el jó tanácsokkal a „szakemberek”. Így Bumm Bumm Boris számos biznisze, seregnyi vállalkozása, több párkapcsolata bedőlt. A nem mellesleg - ülve! - kitűnő pókerjátékos hírében álló Becker, azért a szerb Novak Đjoković edzőjeként pedagógusi kvalítását is bizonyította (két adósumákság között) 2016-ig. Aztán meglódult a londoni lavina. Az aktuális végeredményt ismerjük. De a bíróság szerint „nem bűnbánó” egykori sportcsillag csak hajdan nyert kupáit árverezte el. Régi szuper teljesítményei megkérdőjelezhetetlenek. S ezért drukkolok neki!


Fotó: -a-
Lap tetejére