RSS Feed

Omegából Testamentum

Bajnóczy Bella - 2022. 05. 28. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Omegából Testamentum

Az Omega nem szűnik meg, csak átalakul és semmiképpen nem lesz emlékzenekar. Ez a summázata mindannak, ami az elmúlt napokban a zenészhalálok miatt szétszabdalt együttes utóéletével kapcsolatban került nyilvánosságra. Szeretnénk hinni, hogy így lesz, de nem lesz így. Mert nem is lehet így. Léleknyugtató ilyenkor zsonglőrködni a szavakkal, de tudomásul kell vennünk a megváltoztatatlant, a visszahozhatatlant: az Omega hiába is alakul át, megszűnt, s ami utána lesz, nem más, mint emlékzenekar. Nem is lehet más.

A hírek szerint az Omega Testamentum néven lép újra koncertszínre. Testamentum címmel jelent meg 2020-ban az együttes tizenhetedik stúdióalbuma, tizennyolc, többségében új szerzeménnyel. Ehhez kapcsolódóan még omegás Testamentum vörösbort is bemutattak egy szekszárdi pincészetben, mely rockbor sztori nem volt minden előzmény nélkül, hiszen korábban ugyanott az Omega Tűzvihar-turnéjára  már készült Tűzvihar cuvee is. A korong piacra dobásához nemzetközi sajtótájékoztatót is terveztek. A lemezünnepet azonban a billentyűs Benkő László és a basszusgitáros Mihály Tamás már nem érhette meg, miként Kóbor János akkor fogalmazott: „Ezt nagyon meredeken intézte az élet.” Majd az élet még meredekebben elintézte az Omegát az énekes tavaly decemberi halálával. Pedig a hetvennyolc éves Mecky együttesének meglévő tagjaival, Debreczeni Ferenccel, Molnár „Elefánt” Györggyel, s a menedzser Trunkos Andrással, korát meghazudtoló energiával készült arra, hogy 2022 augusztusában a Puskás Ferenc Stadionban ünnepelje az Omega 62. születésnapját. Így lett a Testamentumból Testamentum.

 

Melyben már egyetlen alapító tag sincs, Debreczeni azonban nem adja fel. Basszusgitárosnak ott van Szőllőssy Kati, ha úgy tetszik, Kathy Szőllőssy, aki az együttessel utoljára 2014-ben fellépett Mihály Tamást pótolta már korábban is, a dobos ugye, adott, gitárosnak azt a Maróthy Zoltánt szemelték ki, aki korábban az Ossianban játszott, s Koncz Zsuzsa kísérőzenekarának is tagja. Nem tudni ugyanis, hogy a közelmúltban műtéten átesett Molnár „Elefánt” György színpadra lép-e még valaha. Miként arról sincs hír, ki áll majd a billentyűk mögött, az utóbbi Omega-nagykoncerteken Benkő mellett ott volt ez eddás Gömöry Zsolt, s persze, ki vállalja, hogy pótolja Kóbor János énekest, az Omega meghatározó arcát, hangját, „a” Kóbort.  Nem kis bátorság is kell ahhoz, hogy valaki elvállalja ezt a szerepet, hiszen óhatatlan – a közönség szempontjából érthető, kivédhetetlen -, hogy ne Kóbor színpadi mozgását, koreográfiáját, jellegzetes mozdulatait keressék az új énekesben. Márpedig egy Testamentum-koncerten ez bizonyosan működni fog. Miként működött a Freddie Mercury-effektus ama Queen-koncerteken is, melyeken a brit sztáregyüttes Paul Rodgers-szel, a Free és a Bad Compeny énekesével lépett fel. Igaz, Brian Mayéknek annyiban „könnyebb” dolguk volt, hogy a Queen három alapító tagja mégiscsak ott állt a Mercury-pótlék mögött. (Szomorú apropó,hogy ez a Queen az ukrajnai Harkiv főterén is fellépett.)

 

Ezúttal csupán egy elképzelésről és nem létező produkcióról alkothatunk véleményt az Omega-Testamentum ürügyén. A közönség bizonyosan kíváncsian várja majd ezt a mégiscsak emlék-, emlékező zenekart. Érthető, hogy Debreczeni és Trunkos szeretné valamilyen formában életben tartani a legendát, nem feltétlenül csak érzelmi okok miatt. Ezzel sincs gond, mégis nehéz dolog ez. Az Illés, az LGT már átélte ugyanezt. Az előbbinél Pásztory Zoltán helyett Szörényi Örs ült a dobok mögé, az utóbbinál Somló Tamás halála után Presser kijelentette, hogy nincs LGT. Igaz, néha zakatol a Zenevonat, Karácsony Jánossal, s Presser is beszáll olykor a Csíkék LGT-feldolgozásaiba, de LGT már nem lehet többé. A dalok persze továbbmennek a síneken, ahogyan egy ideig a Testamentumot is elviszik majd az Omega-dalok. Mindezek azonban már csupán felhangosított, megzenésített emlékek lesznek.

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére