RSS Feed

A közlekedési kultúra napja

Dalia László - 2022. 05. 12. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A közlekedési kultúra napja

A közlekedési kultúrának is van napja. Nyolc éve meg is ünneplik, most a MÜPA volt a helyszín. És ez nem egy formális program volt, tényleg tartalommal töltötték meg, 85 szervezet 165 programot hirdetett meg és a nyitó ünnepségen többek között díjazták Az év hídját, körforgalmát, KRESZ parkját és kerékpárútját.

Fónagy János, a Közlekedéstudományi Egyesület elnöke idézte is Márait, hogy "minden igazi utazás értelme a hazatérés" és ez különösen igaz a közlekedésre, amely fölöttébb veszélyes üzem. Hogy aztán itt milyen szerepe van a kultúrának ahhoz elég egyetlen adat, a rendszerváltáskor 2400-an haltak meg az utakon, tavaly már csak 600-an. S ez utóbbi adat a hatvanas évekre volt jellemző, amikor a mai 4 millió járműnek csak a töredéke közlekedett a magyar utakon.Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi irodájának vezetője mondta el, hogy évente világszerte 1.3 millióan halnak meg és 50 millióan sebesülnek meg a közutakon, s az 5-29 éves fiatalok közül a legtöbben éppen közlekedési balesetben halnak meg. Ezek a rémisztő adatok késztették az ENSZ vezetőit, hogy meghirdessék azt az akciót, miszerint 2021 és 2030 között 50 százalékkal csökkenjen a halálos bakesetek száma.

S hogy a magyar szervezetek komolyan gondolják, miszerint a közlekedési kultúra fejlesztésre szorul, azt a május 11-én meghirdetett magyarországi programok bizonyítják. Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület közlekedésbiztonsági tagozatának elnöke ismertette, hogy a 85 szervezet majdnem minden városban rendez programot a közlekedési kultúra jegyében, amelyben a cégek is közreműködnek. A Magyar Közút például 100 helyen piros vonalakat fest fel a zebrák köré. Műsoron kívül a nyitó rendezvényen szót kért Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki elmondta, hogy idén már eddig annyi halálos baleset történt a vasúti átjáróknál, mint tavaly összesen, mert a közlekedők nem veszik figyelembe a fénysorompók jelzéseit.

A Mix Magazin és a mixonline rendszeresen tudósít az ORFK-OBB programjairól, amelyeket a biztonságos közeledés jegyében szerveznek. Szerencsére a rendőrök nincsenek egyedül, amikor a közlekedési kultúra jobbításáról kell tenni, s ez elsősorban nem is hatósági feladat lenne, hiszen az ő dolguk elsősorban az, hogy betartassák a szabályokat, miközben persze mindenki azt szeretné ha minden közlekedő épségben hazatérne.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére