RSS Feed

Ki a jó hazafi?

Dalia László - 2022. 05. 15. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki a jó hazafi?

A minap jelentették be, hogy a Pesti TV hamarosan lehúzza a rolót, s ez annyira nem érte váratlanul a média piacot, hiszen hónapokkal ezelőtt Vaszily Miklós Fidesz média-mogul már jelezte, hogy nem elégedettek a csatornával, sőt pénzt is elvontak tőlük. Egyet nem lehet elvitatni a baseball sapkás fiataloktól, hogy ezerrel nyomták. A forrásaikra viszont sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy tiszták.

A bejelentés másnapján belenéztem a Pesti TV-be, s mintha mi sem változott volna, nyomták tovább ezerrel a hasbeszélő srácok. A kedvencem is színen volt, a magát Fidesz aktivistának nevező, s újabban már vezető szerkesztőnek megtett Georg Spöttle, aki egy érdekes színfolt volt a magyar sajtó újkori egén. A 444 egyébként egy 2019-es cikkében „migráns- és ufóügyi álszakértőként” jellemezte.

Az életrajzát inkább nem ismertetném, mert élőben sokkal jobb, mint írásban. Ha összeraknánk, amiket mesél, akkor az egész világot hatszor oda-vissza bejárta és bejáratos volt a legtitkosabb szolgálatokhoz és kommandókhoz. Egy biztonsági cég főnökétől mást hallottam, de hagyjuk. Az azért érdekes, hogy Huth Gergely a csatorna igazgatója úgy indokolta hősünk kinevezését, hogy "kreatív tudása és nemzetközi kapcsolatai miatt esett Spöttle-re a Pesti TV választása”. S a hozzátette, a kinevezéstől is azt remélik, hogy a Pesti TV „ígéretesen alakuló nézettségét” tovább tudják növelni. 

Nos, ezen az esték éppen a moszkvai győzelmi parádéról beszéltek, és Spöttle ezúttal sem hazudtolta meg magát. Előadta, hogy míg nyugaton a puha pöcsöknek fogalmuk, sincs a valóságról, a hazafiság számukra semmit sem jelent, hiszen szivárványban élnek, meg két nemátalakítás között, addig a volt Szovjetunióban bezzeg tudják, mi a haza. A Vörös téri felvonuláson is lehetett látni gyerekeket orosz zászlókkal, akiknek van alkalmuk lőtéren gyakorolni, meg kemény sportokat űzni, így felkészülhetnek a haza védelmére.Először azt hittem, rosszul hallok, de aztán megvilágosodtam, hogy a műveltségnek és az elemi térékozottásnak igencsak híján lévő vezető szerkesztő szájából hallom ezeket. az ostoba mondatokat. 

Spöttle egy véres háborút kirobbantó nemzet gyerekeiről beszél, akikbe beleverik, hogy a birodalomnak és Putyinnak mindenben igaza van és honvédő, különleges műveletet folytatnak az újnáci ukránok ellen. A hazafiság egyébként sem fegyvereket és lőtereket jelent, az kicsit több. Azt nem is lehet iskolában tanítani. Talán Vaszilyék is rájöttek már, miért nézik kevesen a Pesti TV-t...

Fotó: -a-
Lap tetejére