RSS Feed

Öv

Regös István - 2022. 05. 10. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Öv

Ha lenne egy közvéleménykutató cégem, arról is készítenék felmérést, hogy a gépkocsivezetők és az utasok hány százaléka kapcsolja be a biztonsági övet indulás előtt. Az egyik ilyen intézetnek nagyon tetszett ez a kutatási téma és a válaszok feldolgozása után döbbenetes eredménnyel szolgált. Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (továbbiakban OBB ) szerint a gépkocsivezetőknek kevesebb, m a fele használja a biztonsági övet, az utasok pedig a hátsó ülésen még ennél is kevesebben.

Természetesnek kellene lennie a mozdulatnak  

 Márpedig egy frontális karambol során az ütközés ereje repíti ki az ilyen utasokat a gépkocsiból. E balesetek során többen halnak meg azok, akik nem kapcsolják be az övet. Nem egyszer írtam már meg, hogy nem értem miért olyan bonyolult dolog bekapcsolni a biztonsági övet bekapcsolni. Szinte hihetetlen, mekkora erőfeszítéseket tesz az ORFK-OBB annak érdekében, hogy a gépkocsivezetők és utasaik megértség végre a biztonsági öv használatának fontosságát. Alkalmanként még virággal, édességgel, apró ajándékokkal is jutalmazzák azokat, akik becsatolt övvel autóznak. Évtizedekig vezettem, de nem emlékszem, hogy valaha is az öv becsatolása nélkül indultam volna el. A biztonsági öv használata egyike a legésszerűbb KRESZ-előírásoknak, már igazán természetesnek kellene lennie ennek a mozdulatnak,  mégis sokan megfeledkeznek róla. Pedig aki épségben haza akar érni vagy egészségesen eljutni úti céljához, annak a biztonsági öv óriási esélyt ad mindehhez. Sokakban mégsem tudatosul az öv használatának olykor életmentő fontossága.

Az életre figyelmeztetnek

 Számtalan közlekedésbiztonsági vizsgálat igazolja, hogy ütközéskor, milyen hatalmas erők hatnak a gépkocsivezetőkre és utasaikra. Az emberek mégsem akarnak hinni ezeknek a vizsgálatoknak.  Az ORFK-OBB is a racionális, természetes emberi cselekedetek közé sorolja a KRESZ betartásának szükségességét. A gépkocsivezetők gyakran azt gondolják, velük nem történhet baleset, s kényelmetlennek, feleslegesnek vélik a biztonsági öv használatát. Miközben egyetlen apró, a saját érdeküket és embertársaik érdekét szolgáló mozdulatról van szó. Életmentő mozdulatról. Mindig rácsodálkozom, hogy a modern új autók valamilyen módon már figyelmeztetik a gépkocsivezetőt és az utasokat, ha nincs becsatolva a biztonsági öve. Mintha csak az életre figyelmeztetnének. A biztonsági öv ugyanis életeket menthet!

 

Barátunk az ORFK-OBB

 S ha lenne közvélemény kutató cégem azt is vizsgálnám, hány ember életét mentette meg már  a biztonsági öv, és hányan szenvednek súlyos, vagy visszafordíthatatlan egészségügyi károsodást, csak mert nem használták az övet. A napokban az ORFK-OBB újabb kampányt indított, amellyel remélhetőleg sokan találkoznak majd. Nem büntetni akarnak az övhasználat elmaradása miatt, mert nem az a cél, hanem az hogy ismét bebizonyosodjon: az élet érték! Ha valaki autóba ül, azonnal kapcsolja be a biztonsági övet, amely életet menthet. Ezt kéri és erre figyelmeztet barátunk, az ORFK-OBB.

 


Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére