RSS Feed

Cadillac – francia névadó

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 05. 05. 12:32:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Cadillac – francia névadó

Lassan 120 esztendeje annak, hogy Henry Martyn Leland megalapította független gépjárműgyártó cégét Észak-Amerikában. A 20. század legendás típusának, a Cadillacnek a neve azonban jóval régebbre nyúlik vissza. Időutazás – négy keréken!


Antoine Laumet de La Mothe, Sieur de Cadillac éppen 320 esztendeje csodát tett a tengerentúlon. A francia nemes alapította meg ugyanis Detroit városát. A 20. században az USA autóiparának egyik fellegvárává vált a Michigen állambeli település. Itt jött létre 1902-ben Henry Martyn Leland cége. A vállalkozás sikeres lett. A független üzem 1909-ben csatlakozott a frissen létrejött General Motors csoporthoz. A két világháború között aztán legendássá lettek a 16 hengeres Cadillac típusok.
A béke beköszöntével a luxus amerikai szinonímájává váltak Európában is a nyúlánk, túlmotorizált országúti cirkálók. Elvis Presley és seregnyi sztár furikázott ilyen izmos, benzinzabáló, nyitott avagy csukott modellel. {A 2012 őszén, 67 esztendős korában elhunyt magyar énekes, Komár László utolsó útját egy hetvenes évekbeli Cadillac gyászautóban tette meg.} A Seville, Eldorado, majd a Ronald Reagan korszakban született DeVille típusok ma is megdobogtatják a gyűjtők szívét. A 2022 augusztusában alapításának 120. évfordulóját köszöntő Cadillac márka – szemben számos eltűnt hírességgel, pl. Pontiac, Oldsmobil stb. - napjainkban is él és virul! Gratulálunk!


Fotó: -a-
Lap tetejére