RSS Feed

Oroszország: nem unják a Ladát

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 05. 05. 9:30:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Oroszország: nem unják a Ladát

A Föld legnagyobb területű – jelenleg Ukrajnával háborúzó – országában a belföldi gyártású autók a sztárok. Miként a Szovjetunióban, úgy annak legizmosabb utódállamában is a Zsiguli a bajnok. Igaz már Lada emblémával! A Renaulttal éppen szakító márka Vesta típusa a legkelendőbb 2022-ben.

Vlagyimir Putyin harcias birodalmában tavaly 114 ezer vadiúj Lada Vesta talált gazdára. Dobogós lett a Granta is (111 ezer drb.) és a Kia Rio (83 ezer drb.) Miközben Ukrajna roncsteleppé válik 2022 tavaszán, a drága üzemanyag is aggasztja a polgárokat. Így érthető, hogy a takarékosabb típusok vannak a toplisták élén.  A másik eurázsiai birodalomban a múlt esztendőben félszáz ezer új Fiat Egea talált gazdára. Az ezüst érmet a Török Köztársaságban a Toyota Corolla szerezte meg a Renault Clio előtt! Fej-fej mellett 20-22 ezer darab Seat Arona, valamint Hyundai Tucson és Dacia Sandero kelt el a Spanyol Királyságban tavaly.

A világ legnagyobb szigetállamaként számon tartott Indonéziában a Toyota Avanza a sztár. A kombi/VAN stílust ötvöző, praktikus modellt, mind belföldön, mind Malájziában is gyártják. A tágas ázsiai típusból bő 66 ezer darab kelt el tizenkét hónap alatt. Az Avanzához hasonlóan dobogós típus az Indonéz Köztársaságban a rokon stílusvilágú Mitsubishi Xpander. 2021-ben a bronzérmet a Suzuki Carry nyerte, ennek platós, kétszemélyes változata különösen népszerű a 275 millió lakosú országban. A földteke másik felén sem unjuk a japán négykerekűeket: hazánkban az esztergomi Suzuki Vitara meg az S Cross a sztár és a bájos Fiat 500-as is tartósan hódít.

Fotó: -a-
Lap tetejére