RSS Feed

Német külügyi nyüzsi

Mogyorósi Géza - 2022. 05. 09. 8:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Német külügyi nyüzsi

Jó öt hónapja, a német történelem első női külügyminisztere Annalena {Charlotte Alma} Baerbock. A zöldek – szó szerinti – frontasszonya első hivatalos útján, decemberben a francia fővárosba látogatott el. Majd Brüsszel és Varsó következett! S azóta több tízezer mérföldet repkedett. S bátran, Ukrajnát is felkereste. Májusban ő Európa egyik legaktívabb külpolos szereplője!

Csodálatra méltó elánnal dolgozik - az Olaf Scholz szociáldemokrata berlini kancellár frissen alakult kormányában - a külügyi tárcát irányító Annalena Baerbock. Sem mi zsurnaliszták, sem a közép-európai nagy politika főszereplői nem gondoltunk arra, hogy a kontinensen akkor robban ki háború, midőn az EU legnépesebb tagállamában hármas koalíció bontogatja szárnyait. A fiatalos szocdem-zöld-liberális team szorgalmas, ám olyan „öreg rókákhoz” viszonyítva, mint Biden, Johnson, Macron és Putyin bizony tapasztalatlanok. De gyorsan tanulják a leckét!

A virtuális tanácskozások mellett 2022-ben már számos fővárosban tárgyalt a német Külügyi Hivatal (AA) irányítója. Kijevtől Moszkváig. Washingtoni villámlátogatására még azelőtt került sor, hogy az orosz seregek megtámadták volna Ukrajnát. Járjon bármerre is a világban a 41 esztendős német politikusnő, a fő téma megbeszélései során {a bilaterális kapcsolatok mellett} a háború megfékezésének kérdése. A béke párti, zöld Baerbock 2022 áprilisában újabb fegyvereket küldene a kijevi védelem megerősítésére, noha Joschka Fischerék 20. századi mozgalma a pacifizmusukról volt híres. A legendás nagy előd sem csak diplomáciai eszközökkel, hanem bombákkal is érvelt az előző szláv testvér háborúban a Balkánon.

A gazdasági, pénzügyi szankciók bevezetése mellett – sajnos – mintha a NATO-nak, az EU-nak, s Berlinnek sem lenne jobb válasza az ukrán-orosz konfliktus rendezésére, mint hadianyagok exportja. Érdekes szituáció így húsvét táján, hogy egyrészt Scholz kancellár nem támogatja zöld kormánytagja nehézfegyver szállítási ötletét. Miközben Zelenszkij Kijevből minden partnerének ezért háborog/könyörög. Másrészt az ukrán vezetés váratlanul nem kívánatos személynek nyilvánította a német államfőt, Frank-Walter Steinmeier egykori „Kreml-barát” külügyért, aki „szolidarításból” Kijevbe készült e napokban. Annalena Baerbock közben ismét repülőgépre szállt. Első afrikai hivatalos útja során áprilisban felkereste Malit és Nigert. A fekete kontinens is békétlen, ráadásul az ukrán-orosz háború élelmiszer/gabona hiánnyal fenyegeti Európa déli szomszédait. A két gyermekes anya/feleség az elmúlt szűk 130 napban annyi nyomort és harcok sújtotta régiót látott Kelet-Ukrajnától Maliig, ami egy életre is sok(k)!


Fotó: -a-
Lap tetejére