RSS Feed

Adenauer emléke

Mogyorósi Géza - 2022. 05. 03. 9:03:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Adenauer emléke

Az Európai Unió legnépesebb államában ősszel választások voltak. A vokscsata a szokásosnál izgalmasabbra sikeredett, mert Angela Merkel korábban bejelentette, hogy nyugdíjba vonul. Amit 67 évesen – önként – a kancellárnő tett, arra nem volt még példa a bonni/berlini köztársaság történetében. A nagy elődök sorát 1949-ben Konrad Adenauer nyitotta.

Pár percnyi sétára lakom Berlinben az Adenauer Platztól. Szobra van ott a 73 évesen hatalomra került kereszténydemokrata (CDU) bonni kormányfőnek. Így érthetően örömmel értesültem (jó hat esztendeje) arról, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda akkori főnöke fővárosunkban felavatta a Konrad Adenauer utat és a konzervatív német politikus szobrát. Naná, hogy Shakespeare és Columbo köztéri emlékműve beelőzte az Adolf Hitler utáni első kancellárt! Akkor 2015-ben meglepődve olvastam, hogy új köztéri alkotással gazdagodott szülővárosom. A Városligetben kapott ugyanis utat és mellszobrot a bonni kormány legelső irányítója. Egy igazi európai Budapesten!? Végre!

Konrad Adenauer szövetségi kancellár a hitleri rezsim romjain építette újjá kettészelt hazája nyugati tartományait. Aki most azt kérdi, hogy de mi köze volt Magyarországhoz a politikusnak, azt pár apróságra emlékeztetem, túl a német újraegyesítés 31. évfordulóján. Az 1949-ben hivatalosan is kettészakadt, hajdani náci birodalom megcsonkított területén született meg az NSZK és az NDK. A bonni kormány első embere nem volt ismeretlen a Rajnánál. Korábban mint a dómváros irányítója szerzett hírnevet. Mígnem Hitlerék menesztették a Centrum párti hazafit. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy kölni főpolgármesterként ő volt az, aki 1926-ban betiltotta Bartók Béla "Csodálatos mandarinját". Nos a hosszú pályafutásra visszatekintő Adenauer az „erkölcstelen magyar mű” lefújása után 28 esztendővel, 1954-ben örvendhetett a „berni csodának”. Anno győzte le a német labdarúgó válogatott Puskásékat, s lettek világbajnokok. Ezzel a sportdiadallal ért véget sokak számára az európai kivetettség, sőt a hitleri háború...

Három évtizeddel Bartók kölni bukása után humanizmusával helyre hozta Adenauer korábbi szigorúságát. Hiszen a kettészakított Németország nyugati felének legelső kancellárja tömegesen fogadta be az 1956-os magyarországi felkelés menekültjeit. {Kár, hogy ezt a New Yorkban elhunyt, emigráns Bartók már nem érhette meg.} A bonni kormányfő, aki egy ideig a külügyi tárcát is irányította a „gazdasági csoda atyjaként” írta be nevét a történelemkönyvekbe: az 50-es évek második felében a nyugatnémet sikerhez magyar dolgozók is hozzájárultak új hazájukban. A disszidensek később is előszeretettel dobbantottak a jóléti NSZK-ba.

Noha a hideg háború vad korszakában a Kremlhez hű kommunisták nem egyszer ábrázolták a szövetségi köztársaság vezetőit szélsőjobboldali eszmék híveiként, Adenauer már akkor antifasiszta volt, amikor a tömeg még Messiásként ünnepelte a „békeszerető”, sztrádát és koncentrációs tábort építtető Führert. Közismert, hogy a Városligetben 2015 végén mellszobrot kapott egykori főpolgármester rhöndorfi villája rózsakertjében vészelte át a horogkeresztes terrort. A Gestapo csupán az Adolf Hitler elleni - sokadik - sikertelen merényletet követően kopogtatott a 68 éves férfi ajtaján… Az idős, immáron kereszténydemokrata, CDU pártelnök Konrad Adenauerre a béke beköszöntével új karrier várt. Most van halálának 55. évfordulója.


Fotó: -a-
Lap tetejére