RSS Feed

Törőcsik Mari parkja

Bajnóczy Bella - 2022. 05. 01. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Törőcsik Mari parkja

A napokban avatták fel Újbudán, a Feneketlen-tó mellett a Törőcsik Mari parkot. Pontosan egy évvel a háromszoros Kossuth-díjas színésznő 85 éves korában bekövetkezett halála után. A parknak az ad különös szellemi jelentőséget, hogy Törőcsik Marinak nincs e hazában síremléke, mivel úgy végrendelkezett, hogy hamvait szülőfaluja, Pély közelében szórják a Tiszába. A tizenegyedik kerületi Törőcsik Mari park minden bizonnyal igazi helyszíne lehet majd az őt idéző különböző megemlékezésnek, s egyszer talán szobra is lesz itt.

A park elnevezése méltó folytatása Gálvölgyi János évekkel ezelőtti kezdeményezésének, aki mindig is szerette volna, hogy a fővárosi kerületvezetések emléktáblát avassanak azokon a lakóépületeken, melyekben  nagy színészeink élték le életüket. Újbuda azzal lehelt még inkább életet ebbe az ötletbe, hogy az év elején megszavaztatta a kerület lakosait arról, hogy három megadott helyszín közül melyiket nevezzék el a kerület egykori díszpolgáráról, Törőcsik Mariról. A mintegy kétezer szavazat felét a Kosztolányi Dezső térnél lévő Feneketlen-tó körüli parkra adták le. Talán nem véletlenül, hiszen Törőcsik Mari több mint tíz évig a közeli, szívének oly kedves Vincelllér utcában lakott. Szerette ezt a környéket, mert bármerre fordult, mindenütt fákkal volt tele. Úgy gondolta, a legjobb helyen él itt, hiszen szempillantás alatt eljutott a Nemzeti Színházba, ahol akkoriban játszott, nem kellett átszelnie ehhez a várost. 

Szerette e környék néhány kisvendéglőjét is, ezekbe járt, ha nem volt kedve főzni, köztük említette a Hemingway éttermet, a Bocskai és a Karolina út találkozásánál lévő olasz vendéglőt, ahol megszerettették vele a pizzát,s ha igazán csendes helyen kívánt beszélgetni valakivel, a Flamenco hotel kávézóját választotta. Itt volt kedvenc fűszerüzlete, amit csak Manónak hívott és itt volt jó húsosa, zöldségese. "Ezek kellenek mindahhoz, hogy a jelenem jó legyen" - mondta,hozzátéve, hogy "Erről a környékről könnyen elhúzhatok a városból, szeretem, hogy a vidéki otthonomba menet csak ráfordulok a Hamzsabégi útra és onnan egy perc alatt már a sztrádán vagyok." 

Itt készült 1970-ben valahol a Gellért-hegy XI.kerületi oldalán Makk Károly filmje, a Szerelem, melyben egyik legcsodálatosabb főszerepét játszotta és Újbudán ismerte meg a férjét, Maár Gyula filmrendezőt, aki ugyancsak ebben a kerületben élt, s aki 2013-ban hunyt el. Az ő hamvait Bajánál a Sugovicába szórták, s Törőcsik Mari végakarata azért is szólt a Tisza mellett, mert bizonyos v olt benne, hogy így majd a Fekete-tengerben találkoznak újra... Fotó: ujszo.com
Lap tetejére