RSS Feed

Kadett – a gyűjtők imádják!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 05. 01. 9:05:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kadett – a gyűjtők imádják!

A VW Bogár tervezése, végleges stílusának kialakítása még javában tartott, amikor a berlini olimpai évében felbukkant a General Motors német leányvállalatának csinos négykerekűje.

 A '36-os Opel Kadett, s az azt követő komfortosabb modellek, az Admiral és a Kapitän hamar népszerűek lettek. De 1939 őszén kirobbant a második világháború. A négyhengeres, 1,5 literes Opelek erőforrása a lánctalpas és más militarista járművekben is bizonyíthatta strapabíró képességét. Például az észak-afrikai sivatagban, s az orosz hómezőkön.
A II.világháború után a rüsselsheimi gyáróriás épen maradt szerelőszalagjai a Szovjetunióba vonatoztak jóvátételként-hadizsákmányként. Megalapozva a "Moszkvics" típus legendáját. Az Opel Olympia Rekord 1953-as premierje már a nyugat-német "gazdasági csoda" időszakára esett: népszerűek voltak az amerikás stílusú országúti cirkálók. Az új generáció, a Rekord P2-es 1960-ban bukkant föl az európai utakon. Több, mint 755 ezer darabot készítettek a négyhengeres limuzinból, melynek kombi, kupé és kabrió változatai ma már a gyűjtők féltett kincsei. 1962-ben újraéledt az Opel kiskocsija, a Kadett, amit a 90-es években az Astra-család váltott. 

Fotó: -a-
Lap tetejére