RSS Feed

Csodaforrás és boldi óra

Bajnóczy Bella - 2022. 04. 28. 8:02:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csodaforrás és boldi óra

Márciusban ünnepelhettük a boldogság nemzetközi világnapját, áprilisban pedig a boldogság nemzeti napját. Készültek is az ünneplésére adóvisszatérítéssel, szja-könnyítéssel, nyuggerbabusgatással, árstoppal, egy boldoggá avatandó országlét küszöbére érkeztünk. Kompországból kampányország lett. Persze, nem vagyunk egy Buthán, ahol a világban használatos GDP-mérőszám helyett megalkották a bruttó nemzeti boldogság kifejezést. Mégis bámulok bután, hogy e miniország változatlanul a csodák forrása.

Az említett Buthánban  az új törvényeket a Bruttó Nemzeti Boldogság Bizottsága hagyja jóvá. Igaz, hogy erős vár a mi országunk, de azért a pannon puma ereje mellett elkélne mifelénk egy Nettó Nemzeti Boldogság Bizottság. Van benne nettó boldogság, trendi nemzeti és bizottságosdit is lehetne játszani. Mi több, a minap kiderült, hogy a magyar fiatal a világ egyetlen országában sem kap olyan jó ajánlatokat, mint itten, kérem. Tehát nem érdemes innen elmenni, sokkal inkább kell élvezni a hazai csoda forrásának ízét, zamatát, illatát.

Tudós emberektől tudjuk, hogy van boldogságháztartás, rendszeresen készülnek boldogság világtérképek, világjelentések,  (World Happiness Report) melyek utóbbi rajzolatán százötvenhat ország között a hatvankilencedik helyen álltunk. Ami igazán boldogságos állapot, hiszen 2012-ben a 110. helyen rekedtünkmeg. Nem is tudom, hogy bírtuk ki. Ugyane térkép szerint a Föld legboldogabb állama Finnország, de sajna, ebből a szempontból a legkevésbé sem állunk velük rokonságban. Ebből a szempontból talán a türk vonal hozhat majd valamit a mi kis boldogságkonyhánkra. Számítunk is Türkia megváltó boldogságtámogatására, mert ez is kell ahhoz, hogy 2050-ben  - miként határozott ígéretet kaptunk rá - utolérjük a világ boldogságtérképén jelenleg a tizenkettedik helyen tanyázó Ausztriát. Amennyiben persze megmarad nekünk ez a kétharmados boldogság, ami ugye, egyenlő a nemzet boldogságával.

Minek érdekében egy kutatócsoport és egy alapítvány élménypedagógiai módszertant dolgozott ki, melyre alapozva elindult a Boldogságóra program. Ez egyszerre foglalkozik a pedagógusok és a gyerekek lelki jóllétével foglalkozik, sőt a szülők is beiratkozhatnak a boldi órákra.mHa valaki még nem tudná, mi a boldogság, íme egy kis boldogságórás tananyag-kulissza: "Jó kiegészítője lehet az óvodai vagy iskolai munkának, hiszen segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a hagyományos tudásmegosztást és az életben szükséges személyes és szociális kompetenciák fejlesztését összhangba hozzuk. A program olyan témát jár körül, mely segíti és támogatja a gyerekeket a hétköznapi problémákkal való megküzdésben, és a folyamatos önismereti fejlesztéssel és boldogságérzetet fokozó technikák bemutatásával személyes, lelki egészségüket is tápláló kompetenciáikat fejleszti. 

A boldogságórák célja, hogy vezérfonalat adjon az óvodásoknak, iskolásoknak, hogy könnyebben nézzenek szembe a kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni a problémákkal, lehetőséget adjon a testi-lelki egészség megtartásához szükséges tényezők tanulmányozására és tudatosítására. Arra törekszünk, hogy a boldogságórák derűs és élménygazdag feladatai, játékai, valamint gyakorlatai fokról fokra kibontakoztassák a derűt és életszeretetet. Gyermekeink így a jövőbe vetett hittel, bátran járják végig a felnőttséghez vezető utat, majd boldogságra képes emberré válhatnak."

 Kellenek ezek a boldogságórák, na. S ha létrejönne a Nettó Nemzeti Boldogság Bizottság, indítson el boldogságosan hasznos kézikönyv sorozatot: Tanuljunk meg gyorsan, könnyen boldognak lenni! A boldogság megtalálásának 100 módja, Út a boldogsághoz, Bevezetés a boldogság tudományába.

 


Fotó: store.line.me
Lap tetejére