RSS Feed

Egy szürreális bajnokság

Dalia László - 2022. 04. 29. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy szürreális bajnokság

Még nincs vége a bajnokságnak, de az UTE ellen győzet Ferencváros már ünnepelhetett, a szigorú orosz edző, Csercseszov is pezsgőzött.Félő, hogy ez a Fradi nem lesz túl erős csapat a nemzetközi kupában, az Újpest ellen is szenvedtek néha, alig várták, hogy vége legyen a meccsnek, a 2:1-et így is majdnem döntetlenre mentette az Újpest.

A magyar bajnokságot sokféle jelzővel lehet illetni és leírni, ám ha szigorúak vagyunk, akkor leginkább a szürreális lenne a legmegfelelőbb. Ilyen bajnokság ugyanis a világon nincs. Miközben több magyar nagyváros hiányzik a 12-es ligáról, van csapata egy 2 ezres falunak és két kisvárosnak, Kisvárdának és Mezőkövesdnek, akiknek sose lenne elég szponzoruk, nincs is, az állam tartja el őket. Piacról nem is hallottak a magyar NB I-es klubok és nem is akarnak róla tudni. A legjellemzőbb szám éppen mezőkövesdi, ahol 5.7 millió forint volt a jegybevétel, amely egy játékosuk 3 havi fizetése. Ha ezt egy német, spanyol vagy angol klubtulajdonosnak, menedzsernek elmesélném, nem is hinné el. Hol van a világon olyan állam, amely tejben-vajban füröszti a focistáit, akik nem képesek 2 ezer nézőnél többet becsalogatni a csili-vili stadionokba, miközben a kórházakban még a WC papír is gondot jelent...

És ha eltekintünk a piactól elrugaszkodott, állam bácsi által pénzelt gazdasági háttértől, akkor is találunk még csuda dolgokat. Hogyan tarthat el az állam egy olyan bajnokságot, amely még arra sem képes, hogy magyar játékosokat küldjön pályára, az ugyancsak drágán működtetett akadémiákról kikerülő focistáknak nem ad lehetőséget, helyettük többnyire lejátszott, kiöregedett légiósokat szerződtet? Hogyan küldhet a Kisvárda vagy UTE olyan csapatot, amelyben legfeljebb egy vagy kélt magyar játékos van? Az FTC sem jár más úton, de ők azzal védekeznek, hogy nemzetközi kupában játszanak és hogy drágák a magyar játékosok. Ez utóbbi érv több sebből vérzik, de miután feltétel nélkül kapják ők is a pénzeket, azt mondnak, és azt csinálnak, amit akarnak. Persze, van szövetség, van MLSZ, de ők tehetetlenek, hiába vezeti Csányi Sándor, vagyis a legjobb magyar menedzser.

Szakmailag a magyar futballakadémiák már többször megkapták egy jeles belga cégtől a leminősítést, de ez őket csöppet sem zavarta. A klubokat nem mérte még fel egyetlen nemzetközi cég sem, de jól tudjuk, mi lenne az eredmény. Talán a Ferencváros az egyetlen, amely tudatosan építkezik, de ahogy már említettem, de nekik sincs egy rendes játékos megfigyelőjük, különben már rég lecsaptak volna-egy-egy magyar tehetségre, akiket külföldi csapatok fillérekért visznek el 16-17 éves korban. vagy volt egy remek balhátvéd, Szalai Attila, aki már válogatott is, egy ciprusi csapat vitte el fillérekért, s adta tovább jó pénzért as török Fenernek. A többi magyar klub húzásairól, edzőcseréiről, igazolásairól szappanoperákat lehetne írni. És a légiósok felesleges szerepeltetésére elég egyetlen példát felhozni, a csupa magyar játékossal és magyar edzővel felálló Paks jelenleg 4. a bajnokságban.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére