RSS Feed

Knut emléke

Mogyorósi Géza - 2022. 04. 23. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Knut emléke

Másfél évtizeddel ezelőtt, 2007 tavaszán mutatták be először a publikumnak a berlini Zoo fehérbundás csecsemőjét, aki a jegyeladások révén több millió euróval gazdagította a fővárost és a 19. században megnyílt parkot. Ám a német állatvédők már akkor sürgették a jegesmedvék, s más ragadozó emlősök fogvatartásának, "pénzért mutogatásának" tilalmát.

A 2006 végén "mikulási meglepetésként", a német fővárosban világra jött Knutot 2011 tavaszán az egész NSZK gyászolta. Külföldön is hatalmas rajongó tábora volt/van, s nem csupán a gyerekek körében. „Korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozhatta a berlini Zoo sztárja halálát“ - közölte anno az állatkert. A beszámoló szerint az alig négy esztendős jegesmedve boncolásakor derült ki, hogy  valamennyi szerve egészséges volt, ám az agyában "jelentős elváltozásokat" találtak. Ezek okozhatták a maci váratlan pusztulását. 

Már a berlini fal jó hat évtizeddel ezelőtti felhúzása előtt, s különösen azután felértékelődött a nyugati zóna Tiergarten kerületi vadas parkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén. E hetekben szívesen fotózkodnak ott az ukrajnai háború gyermek menekültjei!

A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. Sok millió kicsit és nagyot csábított, s még több eurót hozott a legendás Berliner Zoonak az aranyos jegesmaci. Noha a vadonban akár harminc esztendeig is elélnek a hatalmas testű, északi ragadozók, a fehér bundás állat alig négy évesen és pár hónaposan 2011 márciusában váratlanul elpusztult. Knut a közelbe költözött! A Természetrajzi Múzeumba. 


Fotó: -a-
Lap tetejére