RSS Feed

A Median igazsága

Dalia László - 2022. 04. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Median igazsága

Hihetetlen dolog történt néhány nappal a választás előtt, a Medián fölényes Fidesz győzelmet jósolt, miközben minden más közvélemény-kutató azt mutatta, hogy fej-fej mellett áll a kormánypárt és az ellenzék.Márki-Zay ezúttal (is) elengedte magát és azt állította, hogy ez olyan mintha Orbán rendelte volna. Ám nem ő rendelte, sőt a valóság még rá is cáfolt az újabb kétharmaddal.

Hann Endrének senki sem hitt, aztán kiderült, hogy ezúttal is ők mértek jól. utólag sem veregeti a saját vállát, csak annyit mond, hogy ideje lenne szakmai belső önvizsgálatnak, de annak valóban a szakmán belül kéne maradnia. Hann elismeri, hogy néha ő is átcsúszik az elemzői szerepkörbe, azt viszont már tragédiának tartja, hogy több közvéleménykutató részben kényszerből, részben önként belekerült  a kormánypárti-ellenzéki kalickába. És ez valóban az, lassan már a független jelzőt is elfelejthetjük, ahogy jó néhány elemző is csak nevében az, amikor hallgatjuk őket, kiderül, hogy csak pártpropagandisták.

Szóval a közvéleménykutatók is gyakran lecsatlakoznak egy-egy párthoz, s ilyenkor a kutatások mér nem biztos, hogy tárgyilagosak lesznek, hiszen működik az öncenzúra. Hann  példának hozta fel a Závecz Research egyik kutatását, amely nagy vihart kavart, mert az derült ki belőle, hogy Márki-Zay Péter még ellenzéki körökben sem igen népszerű. Többen felvetették, hogy ezt nem kellett volna nyilvánosságra hozni, hiszen a választók nem politikusokra szavaztak. Ám ez így nem teljesen igaz, hiszen a választási riportokból kiderült, hogy sokan Orbánnal szimpatizáltak Orbánnal és túl kevesen Márki-Zay-jal, ezért szavaztak a Fideszre. A megrendelő persze nem örült az eredménynek, d e miután nem kötötte ki a szerződésben, hogy a kutatás eredményét nem lehet nyilvánosságra hozni, Záveczék megjelentették azt.

A Magyar Hangnak adott interjúban Hann legérdekesebb válasza az volt, amikor megkérdezték, miért tévedtek ekkorát a többiek. A Medián vezetője szerint talán abba a csapdába estek, hogy egymást figyelték, s így hasonló eredményt hoztak ki. Ezek után még érvényesebb az a mondás, amit talán Kovács László, az MSZP egykori politikusa mondott, hogy "választást kell nyerni, nem közvéleménykutatást".

Fotó: -a-
Lap tetejére