RSS Feed

Könyörgöm, akasszuk fel!

Regös István - 2022. 04. 13. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Könyörgöm, akasszuk fel!

Mostanában nem nehéz kitalálni, hogy a tömeghangulat hogyan változik és miért. Az úgynevezett egyesült baloldal csak látszat szerint egyesült. Még jó, hogy nem egy rossz házasság szeretkezéseit soroljuk be a butaság szintjére, ahol nagyjából csak a bátor nők tudják megmondani, hogy "Lajos, te nagyon gyenge vagy!".

Na, most már pár napot aludtunk rá, volt az egyesült baloldalnak egy lasszóval fogott miniszterelnök-jelöltje és volt néhány perc, amíg mi magunk is megpróbáltuk elhinni, amit Dobrev Klára mondott az előválasztás döntőjében: "Péter, te nem vagy alkalmas miniszterelnöknek!" Na, most ez olyan igaz, mint a kétszer kettő. Valahonnan a semmiből előbukkant egy vidéki polgármester, akinek pár évvel ezelőtt nagy szerencséje volt és polgármester lett Hódmezővásárhelyen. Na, de kérem, azért mert valaki jó polgármester, mit mutatott fel az ország érdekében? Azért válaszolok, hogy ne mondják, hogy félek: Semmit! Igen ám, a baj ott kezdődik, amikor azt hiszik a nagy politikáról viszonylag erős csontozatú emberek, az egészen biztos, hogy ha ismeretlenek, nem lehet rájuk szavazni. Márpedig Márki-Zay nem tudott elég zajt csapni ahhoz, hogy legalább egy kissé megismerjék és eldönthessék, érdemes rá szavazni, vagy sem.

Tétre, helyre, befutóra

Na, most ez a mostani parlamenti választás úgy nézett ki, mintha egy Ferrari versenyre kelne egy Ladával. Nem hiszem, hogy túl sokan tennének nagyobb összeget, a Ladára, merthogy nagyjából mindenki tudja, hogy a Ferrari sokkal jobb autó. És az pedig, hogy ki a jobb politikus, ilyen erős hátszéllel pláne, nem vita kérdése. Még le sem zárták a szavazóurnákat, már elkezdődött a bűnbak keresése: olyan emberen akarták számon kérni a vereséget, aki csak egy bábszínházi Ludas Matyi volt az esemény idején. Egyre többen mutogattak szegény Márki-Zayra, akiből semmi más nem maradt csak a zaj (már elnézést az olvasóimtól, nem szeretek nevekkel humorizálni). Mellesleg, ha már a hibáért sokan vállalhatnák a vereséget, ez bezzeg eddig nem történt meg. A vereség már akkor megjósolható volt, amikor még el sem kezdték a számlálást és csak az előválasztásnál tartottunk. Azt nem értik még mindig, hogy a hatalom nem korlátlan, hanem igenis korlátolt, minden téren. 


Miért nem a győztes a győztes?

Amikor az előválasztást egyszerűen és könnyedén Dobrev Klára megnyerte, már akkor elkezdtek gyurcsányozni és még azt sem mondhatom, hogy szégyelljék magukat, mert egyszerűen csak győzni akartak. Minden választásra jogosult szavazhatott a kormányváltó személyére a választások idején, például egy egészen más párt ezrével küldhette a saját szavazóit, mert kiderült, hogy teljesen mindegy. Pontosan azt akarták elkerülni, hogy füstös szobában páran a döntsenek a jelöltről, erre természetesen úgy döntöttek, ahogyan egy füstös szobában természetes, demokráciában nem. Vagyis a győztes egyszerűen Dobrev Klára. A győztest valahol, valakik hátrébb sorolták és Karácsony Gergely átadta a helyét és így lett elsőből sokadik. És innentől kezdve alábbhagyott a választók érdeklődése, mert ha nem a saját jelöltjüket szavazzák meg, minek ez az egész hercehurca? A közönség, amióta hallotta azt a szót, hogy demokrácia, vért akar. Imádja a tömeg a nálánál nagyobb, tehetségesebb emberek szereplését,de  helyettük jönnek kóklerek.

Remélem, csak képletesen

Nem nagy érveket tudott felhozni a saját személyére is Márki-Zay. - Tisztelt hölgyeim és uraim - mondta a nagygyűlésen - most jövök a nagymiséről, mert nekem hét gyerekem van és meg kell őket tanítani a szentségek tiszteletére. Ki megy ettől a falnak? Hogy ne cifrázzam az egykori nagy film (Valahol Európában) szlogenjét, nagyon hamar felhangzott a „Könyörgöm, akasszuk fel!” de remélem, csak képletesen. Senki se haragudjon meg rám, mert ez csak képletesen értendő és eszembe sincs ilyen durván haladni előre. Lázár János mondta a választás előtt:  "Márki-Zay vasárnap este tíz órakor politikai halott lesz." Ez azért durvább, mint, amit én mondtam. Senki se legyen hulla, de nem ártana, ha már tényleg abbahagynák ezt a gyurcsányozást is, mert már nevetséges dolog. Talán tényleg ő az egyetlen, aki tárgyalóképes lehet  Orbán Viktorral. Addig pedig reméljük, senki, semmilyen hulla nem lesz, de lesz béke, mert ha nincs béke, választani sem érdemes. 


Fotó: -a-
Lap tetejére