RSS Feed

Elkezdődött egy német feltételezett dzsihadista pere

mti - 2022. 01. 25. 19:05:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elkezdődött kedden Németországban az egyik leghíresebb feltételezett dzsihadista pere, a kétgyermekes anyát a többi között azzal vádolják, hogy a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet tagjaként Szíriában közreműködött emberiesség elleni bűncselekményekben.    A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Leonora M. néven azonosított, Szász-Anhalt tartománybeli nő ügyében a naumburgi székhelyű tartományi felsőbíróság államvédelmi szenátusa jár el, de a pert  biztonsági okokból a hallei igazságügyi központ különösen veszélyes bűnőzök pereinek tárgyalására szolgáló - egyebek mellett golyóálló üvegű ablakokkal felszerelt - termében tartják meg, méghozzá a nyilvánosság kizárásával.
    A Sangerhausen nevű kisvárosból származó, 21 éves nőt külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal és terrorszervezet támogatásával, emberiesség elleni bűncselekményben történt bűnsegédlettel, valamint a háborús fegyverek ellenőrzéséről és a fegyvertartásról szóló törvény megsértésével vádolja a szövetségi legfelső ügyészség. A perre huszonkét tárgyalási napot jelöltek ki, ítélet nyáron várható.
    Leonora M. 15 éves korában, iskolás lányként csatlakozott az IÁ-hoz. Radikalizálódásának folyamatát nemigen sikerült feltárni. Az tudható, hogy változása nem tűnt fel a családban, és egy ideig kettős életet élt - például önkéntesként dolgozott idősotthonban és részt vett a helyi farsangi felvonulásokon mazsorettként -, majd megszökött, és csak rövid üzenetet hagyott hátra, amelyben az állt, hogy  "Allahot és az iszlámot választottam".
    A tinédzser - akinek történetéről édesapja újságírók közreműködésével írt könyvet jelentetett meg 2019-ben- eljutott a szíriai Rakkába, az IÁ központjába, és egy ugyancsak német származású, dzsihadista harmadik felesége lett.  Két gyermekük született. A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a külföldi terrorszervezet támogatása bűncselekményi tényállását nemcsak azzal valósította meg, hogy részt vett a házimunkában és a közös gyermekek nevelésében, hanem azzal is, hogy egy ideig ápolóként dolgozott az IÁ egyik rakkai kórházában. Havi ötvendolláros fizetése mellett Glock márkájú félautomata kézifegyvert is kapott.
    Férje 2015 végén a jazidi nevű vallási-etnikai kisebbség elleni, rendszerszerű és kiterjedt támadások révén foglyul ejtett egy jazidi nőt, azzal a szándékkal, hogy rabszolgaként tartsa, majd gyermekeivel együtt értékesítse. A vádlott támogatta férje törekvését, ami abban is megmutatkozott, hogy igyekezett ápolással javítani a fogságba ejtett nő leromlott egészségi állapotán. Ugyanakkor azon is dolgozott, hogy jazidi meggyőződését felváltsa az iszlám vallás IÁ által képviselt felfogásával.
    Férjével és a közös gyermekekkel 2017 nyarán elmenekült az IÁ elleni koalíció erőinek ostroma alá került Rakkából. A dzsihadisták folyamatos területveszteségei miatt többször költözésre kényszerültek. Végül 2019-ben, már csak a gyermekeivel került abba a menekülttáborba, amelyből a német szövetségi kormány közreműködésével visszajutott Németországba.
    Korábbi német kormányzati adatok szerint az utóbbi években mintegy 1050 személy távozott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba - jelentős részük őrizetben van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti -, nagyjából 220-an pedig meghaltak.


Lap tetejére