RSS Feed

Egyre több a hamisított Covid-gyógyszer

ujszo.com - 2022. 01. 25. 17:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egyre több a hamisított Covid-gyógyszer

A szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (©ÚKL) figyelmeztetett, hogy csak gyógyszertárakban, vagy ellenőrzött és jóváhagyott internetes honlapokról szerezzék be az emberek a gyógyszereiket.

Hamisított gyógyszerkészítménynek minősül az olyan gyógyszer, amelynek egy vagy több adatát hamisan adták meg, például a gyógyszer azonosságát, gyártóját, a gyártási országot vagy a gyógyszer átvételére, kiadására, szállítására, behozatalára és kivitelére vonatkozó adatokat. "Ha egy gyógyszer dokumentációjában eltérések vannak, az hamisítottnak minősül, és ellenőrizni kell az eredetét" - mondta a ©ÚKL.

Az ügynökség emlékeztet arra, hogy a hamisított gyógyszereket gyakran elfogadhatatlan körülmények között, alapvető higiéniai előírások nélkül állítják elő. A hamisítók különböző veszélyes adalékanyagokat, például patkánymérget, cementet, nehézfémeket, parkettaviaszt vagy nyomdafestéket adhatnak hozzá a készítményekhez.

A leggyakrabban hamisított gyógyszerek közé tartoznak a merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek, a fogyókúrás gyógyszerek és az anabolikus szteroidok. "A világjárvány kezdete óta azonban megszaporodtak azok az oldalak, amelyek nem bizonyított termékeket kínálnak a COVID-19 megelőzésére vagy kezelésére" -figyelmeztetett a ©ÚKL.


Fotó: -a-
Lap tetejére