RSS Feed

A Nyugat megalázta Djokovicot?

hvg.hu - 2022. 01. 17. 12:37:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Nyugat megalázta Djokovicot?

Szerbiában egy emberként ítélik el a politikusok és sportolók, hogy az ausztrál illetékesek végül nem engedték indulni az Australian Openen Novak Djokovicot. Aleksandar Vucic államfő is megszólalt, aki említést tett arról is, hogy a horvát szurkolók a szombati szegedi Szerbia-Horvátország Európa-bajnoki kézilabdameccsen azt kiabálták: „Öld, öld a szerbet”.

„Az ausztrál kormány megalázta magát azzal, ahogy Novak Djokoviccsal bánt. Tíz napig zaklatták, csakhogy utána átadjanak neki egy olyan döntést, amelyről már az első naptól fogva tudták, hogy meg fogják hozni. És jött a vádaskodás, a boszorkányüldözés egy ember és egy egész ország ellen. Novakon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik az új világrend, s hogy mindenkivel el tudnak bánni” – mondta Aleksandar Vucic szerb államfő azután, hogy vasárnap kiutasították Djokovicot Ausztráliából.

Vucic egyébként folyamatosan kapcsolatban áll a be nem oltott Djokoviccsal (aki valamikor decemberben átesett a koronavíruson, ezért kapott orvosi felmentést), és több alkalommal is kiállt a világelső teniszező mellett, aki után már egy Dubajba tartó repülőn ül.

Srdjan Djokovic, a teniszező apja szerint az ausztrálok merényletet követtek el fia ellen. „Így ért véget a világ legjobb sportolója elleni merénylet. 50 golyó Novak mellébe. Ennek ellenére Novak segíteni fogja a többi teniszezőt, és tovább támogatja a 17 éves fiatal játékost is. Ilyen Nole: ember és testvér” – írta Srdjan Djokovic.

Djokovic egyik barátja, a kanadai teniszező, Vasek Pospisil azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy Novak nem ment volna el Ausztráliába, ha nem kapott volna orvosi különengedélyt. „Kihagyta volna az Australian Opent, és a családjával lett volna. Teljesen nyilvánvaló, hogy ami történt, az a közelgő ausztráliai választások miatt alakult így. Nem Novak a hibás” – vélekedett Pospisil, aki szinte az egész decembert Djokovic társaságában töltötte.


A szerb Teniszszövetség szerint az ausztrálok döntése után Djokovic csak jobb lesz.

„A komédia befejeződött, elkeserítő az ausztrál bíróság döntése. Teljes mértékben kiállunk Novak Djokovic, hazánk legjobb nagykövete mellett. Biztosak vagyunk abban, hogy miután ilyen igazságtalanul bántak egy történelmi jelentőségű sportsikereket elért, kiemelkedő személyiségű emberrel, Novak, mint mindig, csak erősebb és jobb lesz” – olvasható a közleményben.

A Djokovic kiutasítása miatti elkeseredést csak fokozza Szerbiában, hogy a férfi kézilabda-Eb szombati játéknapján Horvátország legyőzte Szerbiát, és a szegedi sportcsarnokban a horvát szurkolók egy része folyamatosan azt kiabálta, Öld, öld a szerbet! (Ubij, ubij Srbina!).

Az üzenetet még azzal is megfejelték, hogy a kiabálók egy része olyan pólót viselt, amin az a Mihajlo Hrastov képe volt, akit jogerősen elítéltek 13 jugoszláv katona 1991-es meggyilkolása, illetve kínzása miatt. „Ilyenkor az a legjobb, ha az ember csendben marad, de azt biztos, hogy sem a kiáltások, sem pedig a gondolatok nem változtak. Semmi újat nem hallottunk, úgy néz ki, ezek az úgynevezett európai értékek” – mondta Vucic.


Fotó: -a-
Lap tetejére