RSS Feed

Elfogadták Macron oltatlan törvényét

24.hu - 2022. 01. 17. 12:50:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elfogadták Macron oltatlan törvényét

A francia nemzetgyűlés két hétig tartó heves vita után vasárnap este elfogadta a védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvényjavaslatot. A többször módosított szöveget 215 igen, 58 nem és 7 tartózkodás mellett fogadták el. A három adaggal érvényes oltottsági igazolás az augusztus óta érvényes védettséget igazoló dokumentumot váltja fel.

A kormány azt szeretné, ha január 20-án életbe lépne az új szabály, de az ellenzéki szocialisták jelezték, megszavazták a javaslatot, de az alkotmánytanácshoz fordulnak a szabadságjogok tiszteletben tartásának szavatolására. Ez néhány nappal késleltetheti a törvény kihirdetését. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésen és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldalon kívül végül valamennyi parlamenti párt megszavazta a végső szöveget.

A jövőben egy negatív teszttel nem lehet nyilvános helyekre belépni, kivéve az egészségügyi intézményeket, oltottsági igazolást kell bemutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon. A törvény 16 éves kortól írja elő az oltottsági igazolást, mivel 16 éves kortól nem kötelező szülői beleegyezés az oltás felvételéhez. A 12 és 15 év közöttieknek továbbra is elég a védettségi igazolást bemutatni.

Korábban nagy tiltakozást váltott ki a parlamentben Emmanuel Macron államfő interjúja, amelyben egyértelművé tette, célja, hogy a törvénnyel a végsőkig felbosszantsa az oltatlanokat.

Az egészségügyi tárca friss adatai a járvány stabilizálódására utalnak. Vasárnap 278 ezer fertőzöttet regisztráltak (egy héttel korábban 296 ezret), többségüknél az omikron variánst mutatták ki. Az intenzív osztályon ápoltak száma csökkent, a 3850 súlyos beteg nagy többsége még a delta variánssal fertőződött meg.

Az oltási stratégiáért felelős kormánybiztos a L’Express című hetilapnak optimistán nyilatkozott, a lakosság magas átoltottsága miatt. Alain Fischer szerint a magas esetszámok dacára az omikron variáns okozta hullámot már ellenőrzés alatt tartják, és március elejétől “nyugodt időszak” következhet.

Franciaországban az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 77,5 százaléka a második adagot, 45 százaléka pedig a harmadik adagot is megkapta.

Fotó: -a-
Lap tetejére