RSS Feed

Másfél millió éves jeget keresnek az Antarktiszon

greenfo.hu - 2022. 01. 16. 9:07:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Másfél millió éves jeget keresnek az Antarktiszon

A kutatók csaknem 3 kilométer mélyre fúrnak le négy év alatt, hogy választ kapjanak a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre. Másfél millió éves jeget keresnek.

Csaknem 3 kilométer mély fúrásba kezdett egy olasz-francia kutatócsoport az Antarktiszon, hogy tanulmányozni tudja a másfél millió éves jeget. A csapat néhány nap alatt el is jutott 130 méteres mélységig. A kutatás célja, hogy választ kapjanak a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre, például arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése segíthet-e elkerülni a jég katasztrofális olvadását.

– A fúrás sebessége nagyjából 170 méter lesz egy hét alatt. 2700 méterig szeretnénk lejutni, de mindezt négy év alatt, mert először a tábor kiépítését kell befejeznünk – mondta a kutatás vezetője. – Első körben pedig a cél, hogy néhány száz méterre le tudjunk fúrni – tette hozzá Carlo Barbante.

A munkálatokat az is lassítja, hogy a fúrás helyszínén általában mínusz 30 és mínusz 60 fok között van a hőmérséklet. Az összesen 7 évig tartó programot az Európai Bizottság 11 millió euróval támogatja. Korábban már volt egy hasonló tudományos küldetés, ám akkor a kutatók “csak” 800 ezer éves jeget találtak.

Fotó: -a-
Lap tetejére